Zdeněk Trnka: Vyšetřování skončilo – zapomeňte

7. červen 2012
Publicistika

Vyšetřování skončilo – zapomeňte. Tak se jmenuje dnešní příspěvek Zdeňka Trnky, který se zamýšlí nad problémy s evropskými dotacemi v severozápadních Čechách.

Do sídla Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad přijeli v pondělí auditoři Evropské komise. Přijeli zkoumat, zda se v Karlovarském a Ústeckém kraji opravdu hospodařilo špatně s evropskými dotacemi – jak naznačily předchozí kontroly ministerstva financí. Situace je vážná. Tím spíš, že kauza může ovlivnit další evropskou pomoc České republice. Pomoc, která má umožnit našemu státu, zlepšit kvalitu života svých obyvatel.


O tom, že s evropskými dotacemi není všechno v pořádku se spekuluje řadu let. Odborníci upozorňují na předražené zakázky, porušování dotačních podmínek, korupci a zlodějinu. Ještě horší ale je, že představitelé firem tvrdí, že systém dotací je nezdravý a snadno zneužitelný.


Koneckonců svědčí o tom i šetření na českém severozápadě. Auditoři a ekonomičtí experti mají jasno. Pravidla byla při využívání evropských dotací v mnoha případech porušena, a finančně to pocítí nejen oba regiony, ale také mnohá města a obce. O to pozoruhodnější jsou reakce politiků.Nikdo z nich necítí za vzniklou situaci politickou odpovědnost. A když se jich zeptáte kdo škodu v desítkách milionů zaplatí – pouze krčí rameny a tváří se nechápavě.


Vyšetřování auditorů z Bruselu nicméně pokračuje. Ať už dopadne jakýmkoliv způsobem, měli bychom si přát, aby se po odchodu auditorů nestalo to, co v jednom dobrém starém kriminálním filmu. Jmenoval se „Vyšetřování skončilo – zapomeňte“. Hlavní hrdina příběhu si po velmi těžkém životním zážitku poručil získanou životní zkušenost vytěsnit ze svých vzpomínek. Moc dobře věděl, že i kdyby to neudělal, společenský systém by nezměnil.

Euro. Ilustrační foto


Systém rozdělování evropských dotací by se ale změnit měl. A tak bychom na výsledky šetření auditorů z Bruselu zapomenout určitě neměli.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.