Zdeněk Trnka: Elektrické Karlovy Vary

31. květen 2012
Publicistika

Příspěvek Zdeňka Trnky je věnován speciálním dopravním prostředkům, které by se mohly objevit v centru lázeňského města Karlovy Vary.

Půl milionu korun chtějí Karlovy Vary utratit za dvě vozítka typu Segway. Užívat je mají možná ještě letos strážníci Městské policie. Příznivci nákupu tvrdí, že se zlepší akceschopnost policistů, ušetří se pohonné hmoty i personální náklady.

Lázeňské Karlovy Vary se také chtějí zapojit do projektu ekologické dopravy, který by mohl být financován z evropských peněz. Projekt počítá s tím, že v centru města vznikne síť půjčoven elektrokol. Využívat by je mohli turisté i místní obyvatelé. Pokud by radnice byla při žádosti o dotaci úspěšná, zaplatila by za vznik systému 175 tisíc korun. Dalších 250 tisíc euro, nebo chcete-li asi šest milionů korun, by zajistily evropské dotační peníze.

Oba projekty jsou určitě zajímavé, na první pohled ekologické, moderní a líbivé. Pokud se ale nad nimi zamyslíte podrobněji, zjistíte u obou projektů vady na kráse. Tak například u vozítek Segway kritici upozorňují na to, že jejich opravdová využitelnost je diskutabilní. Segweye není možné využívat v zimě ani v dešti. Po chodnících mohou vozítka jet maximálně devíti kilometrovou rychlostí. Pohyb vozítek je rizikový mezi pěšími i automobilisty.

Elektrokola příznivci ekologie vítají. Jsou praktická, relativně levná a módní. Jenže v Karlových Varech nemají moc prostoru k jízdě samotné. Před kolonádami a mezi léčivými prameny se nesmí jezdit s klasickými bicykly, natož s elektrokoly. Síť cyklostezek je v Karlových Varech katastrofální. A silnice jsou zpravidla tak úzké, že na nich řidiči jednostopých vozidel automobilistům prostě překážejí.

Jinými slovy, v obou případech jde o nákupy bez kterých by se Karlovy Vary ve finančně obtížné době určitě obešly. Neobstojí ani názor vedení města, že v případě elektrokol by projekt zaplatily především evropské peníze. To je snad ještě horší. Pokud totiž Evropa bude finančně podporovat zbytečné projekty, pak se ze současné krize nedostane nikdy.

Jestli oba zmiňované projekty patří mezi projekty zbytečné, na tuto otázku si už každý z Vás musí odpovědět sám…

autor: zdt
Spustit audio