ZČU posiluje bezpečnostní opatření, má detektory střelby a spolupracuje s policií

14. březen 2024 19:55

Západočeská univerzita v Plzni posílí bezpečnostní opatření. Už teď jsou například v kampusu umístěné speciální detektory zvuků, které dokážou upozornit centrální dispečink. Další opatření budou následovat.

Bezpečnost je jednou z prioritních oblastí nového vedení univerzity, které je ve funkci jeden rok. Kvůli prosincovým událostem na filozofické fakultě v Praze univerzita zavedení chystaných bezpečnostních opatření urychlila a teď je navíc rozšiřuje do více oblastí. Jejich nutnost se prokázala i tento týden, kdy šest českých univerzit, včetně té západočeské, obdrželo výhružný e-mail a u škol hlídkovali policisté.

Západočeská univerzita Plzeň

„Původně jsme počítali s tím, že se zaměříme spíše na kyberbezpečnost, ale po prosincovém útoku se priority změnily,“ vysvětluje rektor univerzity Miroslav Lávička. V areálu kampusu na Borech jsou například už několik týdnů nainstalované detektory střelby a chystá se navýšení jejich počtu. V plánu je také zpřísnění opatření ohledně vstupu do budov. „Pracujeme na systému včasného varování. A vyvstala otázka, zda by neměla být zavedena významnější personální ostraha.“

Všechna opatření univerzita zavádí po odborných konzultacích. Intenzivně spolupracuje s Policií ČR, městskou policií a dalšími složkami.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio