Zázrak dobré vůle

28. srpen 2008
Publicistika

Letošní poslední prázdninová neděle se zařadí k nejvýznamnějším dnům v novodobých dějinách krušnohorského Nejdku. Po dlouhých desetiletích devastace a následném obnovitelském úsilí, jehož jsme byli svědky v několika posledních letech, dojde ke slavnostnímu znovuvysvěcení tamní křížové cesty. Stane se tak v roce 150. výročí jejího vzniku. Události si v poznámce nazvané Zázrak dobré vůle všímá Lubomír Stejskal.

Nejdeckou křížovou cestu, krušnohorský unikát, který se terasovitě vypíná nad korytem řeky Rolavy, stihl stejný osud jako stovky jiných pamětihodností na českém západě. Dílo, které před půldruhým stoletím někdejší obyvatelé Sudet s láskou zbudovali a v dalších pokoleních uchovávali pro potomky, nechali generace, které je po odsunu vystřídaly, postupně zdevastovat. A když už nebylo co zničit a ukrást, torzo křížové cesty beznadějně chátralo. Pak se ale v rodišti Vladimíra Ráže, pohádkového krále Miroslava z filmového vyprávění o pyšné princezně, událo něco, co můžeme označit jako zázrak dobré vůle.

Na sklonku minulého století si nevelká skupina lidí kolem bývalého starosty Milana Michálka stanovila cíl, který se zpočátku zdál být hodně vzdálený: úplnou obnovu křížové cesty. Vzniklo sdružení Jde o Nejdek, vytvořen byl nezbytný nadační fond. Následovala několikaletá mravenčí práce, provázená úspěchy i nezdary, a především nezměrným úsilím těch, kdo byli ochotni dát na oltář dobré věci svůj čas a vědomosti. A vlastně ještě něco navíc - entuziasmus, bez něhož by náš region byl o jednu obnovenou památku chudší. Právě díky tomuto zapálení jednotlivců pro věc prospěšnou všem se může naše společnost jako celek podívat symbolicky dávným stavitelům nejdecké pamětihodnosti zpříma do očí. Už nejsme národem kazisvětů. Obnovou této horské křížové cesty jsme se znovu přihlásili mezi civilizované obyvatele Evropy, kteří příkladným skutkem těch lepších mezi námi dokázali, že ctí hodnoty vytvořené v minulosti.

Logo

Až tuto neděli dopoledne plzeňský katolický biskup František Radkovský začne světit jednotlivé kapličky připomínající Kristovo umučení, na jejichž obnově se podíleli nejdečtí výtvarníci Heřman Kouba a Stanislav Nádeníček, budou návštěvníci slavnosti svědky něčeho víc než jen formální církevní ceremonie. Bude to akt nápravy zla spáchaného za tichého souhlasu minulého režimu a splacení dluhu těm, kdo nám kdysi v dobré víře odevzdali dobré dílo. Poslední srpnová neděle v Nejdku se také ponese ve znamení výzvy: dobré dílo nestačí obnovit, ale je nutné je také zachovat.

A to je, v širším slova smyslu, osobní úkol pro každého nás.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.