Zastupitelé Kraslic zrušili strážníky ještě před tím, než vůbec vznikli

9. únor 2015

Kraslice na Sokolovsku nebudou mít městskou policii. I když minulé vedení radnice zavedení strážníků schválilo, to současné vyhlášku pozastavilo. Hlavním důvodem jsou finance a zlepšení bezpečnostní situace ve městě. Někteří lidé ale spokojení nejsou.

„Žiju tady už pár let. Bydlím kousek od té ulice, která je problematická. Jsem pro, aby městští strážníci tady v Kraslicích byli,“ reaguje na současné rozhodnutí pan Karel.

Jenomže město vidí vše jinak. „V Kraslicích není bezpečnostní situace natolik riziková, abychom museli přijít s tímto opatřením. To znamená, abychom museli zřizovat městskou policii,“ říká starosta Roman Kotilínek.

Navíc by podle něj bylo zřízení strážníků pro město moc drahé. Radnici by takové rozhodnutí přišlo na několik miliónů korun.

„V tuto chvíli mi přijde jako luxus si zřizovat městskou policii za x milionů ve chvíli, kdy to situace ve městě nevyžaduje a navíc, kdy spíš potřebujeme mít finanční zdroje na vlastní účast při financování různých projektů, na které můžeme čerpat dotace,“ doplňuje Kotilínek.

Městská policie měla začít v Kraslicích fungovat od 1. července. Vedení radnice zatím ještě ani nábor nových strážníků neudělalo, a tak pozastavit vyhlášku problém nebyl.

„Většina zastupitelů byla pro odložení účinnosti té vyhlášky. Tím jsme získali nějaký čas. S tím souvisí i další věc. My jsme spustili ve městě nový kamerový systém. Tento čas využijeme k tomu, abychom si potom zhodnotili, jak je účinný a jak je funkční. A pokud se ukáže, že se situace dramaticky zhoršila, tak potom můžeme to téma otevřít a můžeme se k tomu vrátit,“ dodává starosta Kotilínek.

Téma městské policie ale úplně odsunuté není. Zastupitelé se jím budou muset znovu zabývat při sestavování rozpočtu na příští rok.

„Protože tam samozřejmě byly vyčleněny už nějaké částky pro městskou policii. Tím, že se to teď nenaplní, tak se peníze nebudou čerpat, ale není problém je přesunout v rámci rozpočtových opatření do jiných kapitol,“ vysvětluje Roman Kotilínek.

Město kamerovému systému věří

V tuto chvíli je v Kraslicích devět kamer. Nově monitorují například ulici 5. května, kde jsou noční bary. Další je na hlavní třídě. Jedna kamery je navíc mobilní.

„Když se třeba zhorší bezpečnostní situace nebo budeme chtít někde monitorovat nějaký problém, tak tu kameru vezmeme a zase jí třeba na tři měsíce namontujeme někam jinam,“ uzavírá Kotilínek.

Kamerový systém obsluhuje státní policie. Vedení města také zvažuje, že by se dispečink přemístil ze služebny na radnici, kde by seděla obsluha a sledovala dění ve městě. Pokud by pak spatřila třeba výtržnictví, kontaktovala by linku 158.

Spustit audio