Zajímavá místa v Pardubickém kraji vyrovnaná do 15 cyklotras. Zkuste Cyklopecky

27. červenec 2023

Nejnavštěvovanější místa v našem kraji najdete na Dolní Moravě. Jsou jimi nejdelší visutý most po pěší na světě Sky Bridge 721, Stezka v oblacích a Mamutí horská dráha. Existuje ale celá řada dalších, neobjevených ale neméně atraktivních cílů.

„Pomalu na bronzový stupínek šplhá Východočeské muzeum v Pardubicích na zámku. S novou expozicí Pernštějnská rezidence možná by mohlo dosáhnout na třetí místo,“ říká Pavel Mohelník z Destinační společnosti Východní Čechy, která se zabývá propagací turistických atraktivit našeho kraje.

„Pozval bych třeba do Staročeského muzea v Trusnově, Muzea dýmek v Proseči, do Berlovy vápenky v Třemošnici, Světničky Járy Cimrmana v Letohradě, nebo Muzea celnictví v Králíkách,“ vyjmenovává tipy na zajímavé cíle Pavel Mohelník. Další tipy najdou zájemci na webu vychodni-cechy.info

Dovolená na kole

Kdo rád tráví dovolenou aktivně, nebo často vyráží za zážitky na kole, může se i letos zapojit do Cyklopecek. „Soutěž pořádáme už dvanáctým rokem. Smyslem je aktivní trávení volného času a objevování zajímavých míst v Pardubickém kraji. Když budou mít soutěžící štěstí, můžou vyhrát krásné ceny,“ říká Pavel Mohelník z Destinační společnosti Východní Čechy.

Berlova vápenka v Závratci u Třemošnice

Cyklopecky nabízí celkem patnáct tras různé náročnosti v našem kraji i s přesahy do okolních krajů. „Soutěžící sbírají razítka, nebo QR kódy do svých hracích karet, které si vyzvednou na turistickém informačním centru, nebo na razítkovacím místě,“ dodává Pavel Mohelník. Herní karta existuje v papírové podobě, nebo si ji můžete stáhnout do chytrého mobilního telefonu.

Různá obtížnost

Cyklopecky sice začaly už v květnu, ale zapojit se do nich určit stihnete, potrvají totiž až do konce září. „A z patnácti tras vám stačí sebrat pět. Na každé jsou dvě razítkovací místa, stačí jedno razítko,“ doplňuje Mohleník.

Náročnost tras je odstupňovaná. Nejlehčí, které zvládnou i děti, jsou v Polabí, v okolí Chrudimi a Vysokého Mýta. „Náročnější trasy jsou v Orlických horách a na Králicku. Všechny trasy procházejí nádhernou přírodou, okolím hradů a zámků i těch neobjevených zajímavostí typu muzeum v Trusnově, nebo lomu ve Stolanech. To je zajímavé místo. Kde jsou kostry dinosaurů a pravěkých žraloků,“ láká Pavel Mohelník.

Nejen na kole

Kdo není zdatným cyklistou, se může do Cyklopecek zapojit také. „Soutěžící nemusí projet celou trasu, stačí část, nebo ji rozloží do několika dní. A nemusí jezdit jen cyklisté, ale přes razítkovací místo je možné naplánovat i turistickou trasu a zapojit se takto,“ radí Pavel Mohelník.

Spustit audio

Související