Žáci ze školy v Klatovech se s místními pamětníky zapojili do Příběhů našich sousedů

10. březen 2024 17:05

Naslouchat, vzít si ponaučení a hlavně nezapomínat. I o tom je projekt neziskové organizace Post Bellum „Příběhy našich sousedů“. Určený je žákům osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Ti mají za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit jeho vzpomínky a vytvořit reportáž nebo dokument.

8. třída učitele Lukáše Kopeckého Masarykovy ZŠ v Klatovech

Listopad 1989, srpen 1968 nebo stěhování Rumunů na vysídlenou Šumavu po druhé světové válce. I o tom vyprávěli pamětníci školákům z Klatov v rámci projektu „Příběhy našich sousedů“. Jejich osudy pak děti zpracovaly do video a audio reportáží a výsledky své zhruba půlroční práce, bádání v archivech a natáčení, představily v refektáři klatovské jezuitské koleje. Představily třeba příběh Radomila Otrusiny, jedné z vůdčích osobností listopadu 1989 v Klatovech.

Oba týmy z Masarykovy základní školy Klatovy připravil učitel Lukáš Kopecký. Ten prozradil, že bylo snahou vyučujících nechat žáky co nejvíce tvořit samostatně a v podstatě jen hlídat termíny. „Jsem nadšená výběrem pamětníků. Svými příběhy pokryli období od války až do sametové revoluce,“ uvedla koordinátorka „Příběhů našich sousedů“ pro Klatovsko Petra Hoblová. Všechny příběhy nejen z Klatovska si mohou lidé pustit na webu Příběhy našich sousedů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio