Z kostela Nejsvětější Trojice v Pilníkově zmizela kopule. Začíná záchrana historického objektu

11. listopad 2021 08:01

Řemeslníci začali opravovat kopuli kostela Nejsvětější Trojice v Pilníkově na Trutnovsku. A to přímo před samotným historickým objektem. Podle statika bylo nutné kopuli pomocí těžké techniky sundat, protože reálně hrozilo její zřícení. Opravné práce mají přijít nejméně na tři miliony korun. Trvat budou zhruba jeden rok a podílet se na nich mohou i sami obyvatelé. 

Čtěte také

„Je tady vysokozdvižná plošina, pevně doufáme, že bude stačit. Ale máme v záloze ještě větší plošinu,“ říká Martin Zeman, který se jistí lany a karabinami a nechává se vyvést až k samotnému vrcholu kopule.

„Díváme se na historický milník, na krásnou událost otvírání vrchní kopule věžičky kostela,“ tvrdí nezávislý starosta Pilníkova Josef Červený, který společně s místními akci sleduje.

Nejdřív je potřeba demontovat téměř dva metry velký železný kříž a pomocí lan ho sundat dolů. Stav celé kopule je podle Martina Zemana kritický. „Je to v hodně špatném stavu. Řekl bych, že kritické to bylo už před 40 lety.“

Podle starosty reálně hrozilo, že kopule spadne. „Malinko se nám nahláněla a hrozila destrukce a její pád. Byly tam uhnilé trámy. Takže nejjednodušším řešením bylo sundat kopuli dolů.“

Řemeslníci opravují kopuli kostela Nejsvětější Trojice v Pilníkově

Kromě kříže pracovníci demontovali také tzv. makovici. Obyvatelé očekávali, že uvnitř najdou odkaz svých předků, ale k jejich překvapení, nic v ní nebylo. Řemeslníci museli zajistit střechu, aby do kostela nezatékalo a veškeré práce se teď budou soustředit pouze na opravu kopule.

„V roce 2006 spadly klenby, takže probíhá jejich oprava. Dvě jsou již spravené a bude se dělat třetí. Ale vzhledem k tomu, že byl zjištěn velice havarijní stav věže, tak se tyto práce musely zastavit a pustili jsme se právě do oprav samotné věže,“ vysvětluje farář Ján Kubis.

Sami obyvatelé Pilníkova budou mít možnost přidat ruku k dílů a podílet se tak na opravě historické budovy.

„Dáme jim do rukou širočiny a teslice. Budou si moci vyzkoušet tesání z kmene do trámů a posléze se to bude implementovat do stavby,“ říká Martin Zeman a dodává, že opravné a záchranné práce na kopuli kostela Nejsvětější Trojice v Pilníkově na Trutnovsku budou trvat nejméně jeden rok.

Spustit audio

Související