Výtvarnice: Když jsem tvořila pravěké lidi, manžel hladověl

11. červenec 2017

Šatlava galerie Mázhaus v Pardubicích se na prázdniny proměnila v domov zvířat, která nejsou zrovna domácími mazlíčky, přesto lákají řady především mladší návštěvníky. Úspěšná výstava Dinosauři se do prostor vrátila po čtyřech letech.

Expozici do sklepa historického domu na Pernštýnském náměstí instalovala výtvarnice Andrea Sokolová, která už připravila například výstavu Evoluce – příběh člověka.

Ta zahrnovala dvanáct postav pravěkých lidí v životní velikosti: „Ono se to zdá být málo, ale úplně to stačilo. Navíc k tomu bylo málo času,“ říká Andrea Sokolová, která tucet pralidí vytvořila za měsíc a půl: „Nevařila jsem, manžel mě ale hodně podporoval. Byla to hodně zajímavá práce.“ Ideální by podle ní bylo, mít na každou figuru aspoň 14 dní.

Figury výtvarnice vytváří z polystyrenu: „Ten vývoj jsem si musela najít sama. Nevím, jestli to mám prozrazovat,“ směje se Andrea Sokolová, která svá díla tvoří doma v obýváku.

Rocková malba

Další její práci můžou zájemci vidět v rockovém klubu Ponorka v Pardubicích, kde Andrea Sokolová vytvořila dvanáct velkých maleb jako dekoraci klubu.“

Dinosaury, kteří momentálně okupují Mázhaus, Andrea Sokolová domalovala a dotvořila tak, aby vypadali co nejrealističtěji: „Je tam asi třicet figur. V životní velikosti je tam jeden. Větší to udělat ani nešlo. A snažila jsem se, aby to bylo i trochu poučné.“

Dinosauři v akci

Dinosauři jsou zachyceni v akci: „Je tam vždy nějaký dravec, který požírá ostatní. Nechybí trocha krve. Nechtěla jsem to mít nějaké pohodové. Je tam zkrátka akce,“ popisuje Andrea Sokolová. Dětem se přesto výstava hodně líbí. Navštívit ji můžete do 30 září každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

autor: HRU
Spustit audio