Výstava v Chebu dokazuje, že knedlík je jídlem nadnárodním

11. září 2009

Jídlo, které je charakteristické pro Česko i sousední Německo, představuje výstava nazvaná Knedlík - Kloss - Knödel aneb Knedlíkové nebe. Navštívit ji můžete v příhraničním Chebu. Jak zjistila Růžena Valková například se zde dozvíte, jaký je rozdíl mezi knedlíkem a Klossem, jakou roli hrály brambory a housky nebo jaká se používala mouka při jejich vaření.

Výstava o knedlících v Česku a Německu vznikla v hlavách tří ředitelek muzeí - v Deggendorfu, Marktredwitz a Chebu a čím více se seriózní muzejníci zabývali knedlíky, tím víc zjišťovali, jak se prolínají se životem a historií Čech a Německa. Výstava, která začala v Chebu, pojímá knedlíky ze všech úhlů pohledu - knedlíky a kuchyňské nádobí, knedlíky v literatuře, knedlíky ve výtvarném umění a karikatuře. On totiž pohled na knedlíky není v Česku a Německu stejný. Zatímco v českých zemích je knedlík označením pro pomalého a nepříliš chytrého člověka, v Německu se těší opravdové vážnosti.

Tvarování knedlíků, to je výtvarná tvorba!

A jak muzejnice při přípravě výstavy zjistily, knedlíků je nepočítaně druhů. V Česku, má každý region vlastní knedlíky - kynuté, plněné, chlupaté bosáky.... Nakonec i Karlovarský region má vlastní knedlík, karlovarský. Pro toho, kdo nezná: na karlovarský knedlík je potřeba houska, obvykle předem opečená, mléko, mouka, petrželka, obvykle muškátový květ a hlavně sníh z bílků, který těsto odlehčí. Vaří se pak v mokré utěrce nebo fólii.

Například o knedlících existuje v Deggendorfu legenda. Město bylo prý kdysi, není jasné za které války, obléháno Čechy. Nebylo ale dobyto proto, že manželka purkmistra vařila knedlíky a obyvatelé města knedlíky házeli na Čechy, a tím je odrazili.

Deggendorfská knedlíková legenda na pohlednici z roku 1910.

Karlovarský historik Stanislav Burachovič narazil na příhodu, která je opravdu podložená. V roce 1866, 9. července byly Karlovy Vary v ohrožení, že je napadnou Prusové. Město mělo za úkol nakrmit asi 1600 vojáků, a tak se vařily knedlíky. Jenže Prusové nepřišli, a tak obyvatelé Karlových Varů museli navařené knedlíky sníst sami. Karlovy Vary tak mají 9. července knedlíkový den.

Unikátní výstava Knedlík - Kloss - Knödel aneb Knedlíkové nebe potrvá v chebském muzeu do 10. ledna.

autor: Růžena Valková
Spustit audio

Více z pořadu