Vstřícný krok

1. září 2011
Publicistika

Opět je tu první zářijový den, začátek dalšího školního roku.. Do nových prostor usedl nejen bezpočet prvňáků, ale také třeba studenti střední průmyslové školy v Ostrově, která začala psát svoji novou, moderní historii. Více k dnešnímu dni pohledem Lubomíra Stejskala v příspěvku nazvaném Vstřícný krok.

Máme to v živé paměti i my, školou dávno nepovinní. Na letní prázdniny jsme se těšili, sotva roztál poslední sníh. Abychom prvního září zjistili, že utekly stejně rychle jako voda v potoce vedle táborového stanu. Včerejškem skončilo jedno období léta a začíná nové. Hodně se toho změní. Školy i prostředky veřejné dopravy se naplní žáky a studenty, rodinám s dětmi nastanou nejen domácí úkoly. Dospělým za volantem přibudou místa, o nichž v příštích deseti měsících bude platit, že opatrnosti na nich není nikdy dost. Neboť energií nabitá a namnoze rozjívená mládež dokáže být, zejména v lidském houfu, značně nevyzpytatelná. Mezitím se nové povinnosti budou snoubit se zážitky přivezenými z exotických i domácích zájezdů. Děti se ještě občas zasní a zavzpomínají. A opět si začnou vážit každého volného víkendu.

Některé z nich, aniž by si to možná plně uvědomovaly, se právě dnes stávají součastí jednoho přelomového okamžiku. Střední průmyslová škola v Ostrově na Karlovarsku byla téměř půl století spojována s tamním zámkem. V prostorách jeho hlavní budovy a přilehlého Paláce princů studoval a maturoval bezpočet dívek a chlapců několika generací. Také tito absolventi jistě občas vzpomínají. Třeba na to, co sousedství jiné školy nabídnout nemohlo – rozlehlý romantický zámecký park. Ostatně i současný ředitel školy Pavel Žemlička přiznal, že pokud se mu bude po něčem stýskat, tak nejvíc po krásném výhledu do tohoto parku.

Studenti na přednášce

Nicméně soudobé školství si žádá nové prostory a ty ostrovská průmyslovka získala v jiné části města. Poprvé od roku 1962 nezačíná její studentský rok v někdejším šlikovském zámku, ale v moderním Centru technického vzdělávání. Stát, kraj i město tím udělaly ve směru ke studentům důležitý vstřícný krok. Vytvořily lepší podmínky. Investice ve výši čtyř stovek milionů korun nebude ovšem mnoho platná, pokud svůj vstřícný krok neudělají také studenti. Mají to o mnoho snažší: stačí hledět si studijních povinností. Nové centrum by mohlo být dobrou inspirací. Popřejme jim v tom, a rovněž všem jejich spolužákům na západě Čech, hodně úspěchů.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.