Vstřícnost pro potřebné

9. duben 2009
Publicistika

Ve městě Březová u Sokolova začínají v tomto týdnu přidělovat takzvané startovací byty. Určeny jsou pro jednotlivce a rodiny se zhoršeným přístupem k bydlení. Tohoto počinu si v poznámce všímá Lubomír Stejskal.

Přestože ve správně fungující tržní ekonomice jsou ceněni především úspěšní, zapomínat bychom neměli ani na ty, kterým se nedaří. Nikdo z nás totiž neví, jestli se někdy v budoucnu, a nikoli nutně z vlastní viny, neocitne hodně hluboko v sociální propasti. Proto je vítaná každá pomocná ruka, ať už ji nabízí stát, charita, občanské sdružení nebo místní radnice. Jednou z takových je Březová - nevelké hornické město na Sokolovsku. Jeho vedení se rozhodlo v tamní Komenského ulici vystavět půdní byty. Celkem dvanáct, z toho charakter klasických nájemních bytů bude mít pouze čtvrtina. Zbývajících devět bude postupně nabídnuto za zvýhodněných podmínek sociálně potřebným. Do této skupiny patří nejen rodiny s nízkými příjmy, ale také lidé vracející se z vězení nebo dětských domovů. Takováto vstřícnost se jistě nemusí každému zamlouvat, nicméně při troše dobré vůle bychom měli i těmto lidem přiznat právo na novou šanci. To ale neznamená, že nárok na takovéto bydlení má úplně každý: i zde bylo nutné stanovit pravidla. Svoji roli při rozhodování hraje výše příjmu žadatele a kromě toho nesmí mít žádné dluhy.

Logo

Podmínky pro přidělení bytů nelze ze strany města svévolně porušovat, jak dobře ví správce jeho majetku Jakub Fajt. Podle vyjádření tohoto úředníka v regionálním tisku by hrozilo vrácení dotace poskytnuté ministerstvem pro místní rozvoj. Ta není nikterak malá: činí 39 procent z celkové proinvestované částky více než dvanácti a půl milionu korun, tedy bezmála pět milionů korun.

Je samozřejmé, že město by se do tohoto sociálně motivovaného projektu nepouštělo, kdyby nemělo zmapovanou poptávku po těchto startovacích bytech. Podle svého starosty Miroslava Boudy evidují sedmnáct vážných zájemců. Nových bytů pro sociálně slabší spoluobčany bude ovšem dispozici pouze devět; z toho je zřejmé, že se nedostane úplně na každého. Jednoduše proto, že nežijeme v ideálním světě. Přesto ale může březovská radnice považovat za úspěch, že se jí tímto počinem podaří uspokojit ty nejpotřebnější. Současně má ale právo právo očekávat, s ohledem na vynaložené prostředky, že si budou získaného bydlení vážit. A nepřetvoří jej v to, co se lidově řečeno nazývá kůlnička na dříví.

Logo
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.