Všeho moc škodí

30. říjen 2008
Publicistika

Osada Stará Chodovská nacházející se u Chodova na Sokolovsku rozhodně nemůže být pyšná na své okolí. Z jedné strany firma produkující stavební materiály, z druhé obří průmyslový kombinát. A aby toho nebylo málo, v plánu je výrobna asfaltu v těsném sousedství osady. Dokončena měla být v březnu příštího roku, ovšem silný občanský odpor chystaný projekt výrazně ovlivnil. Více v poznámce Lubomíra Stejskala nazvané Všeho moc škodí.

Když se letos v létě obyvatelé Staré Chodovské dozvěděli, že poblíž jejich osady by měla vzniknout obalovna živičných směsí s roční produkcí sto tisíc tun asfaltu, důrazně se proti tomuto záměru postavili. Protestní petici sepsala drtivá většina z dvou set obyvatel vesnice. Jejich postoj motivuje nedůvěra. Ačkoli zástupci obalovny tvrdí pravý opak, lidé nevěří tomu, že provoz výrobny bude bez zápachu, hluku a prachu - tedy dostatečně ekologický. Proto se s peticí obrátili na karlovarský krajský úřad a jak se zdá, s dosavadním vývojem událostí mohou být spokojeni. Obalovna nejenže se zatím stavět nebude, ale místo toho dojde k podrobné analýze tohoto projektu z hlediska vlivu na životní prostředí.

Z pohledu občanů je nadějné, že kraj vyhodnotil záměr vybudovat obalovnu jako rizikový, což znamená, že mu z jeho strany bude věnována maximální pozornost. Občanské angažmá nemusí v tomto případě končit protestní peticí. Lidé mohou zasílat svá stanoviska k celé věci do 22. listopadu na karlovarské hejtmanství. To už dalo na srozuměnou, že se nespokojí s tvrzením firmy, která chce obalovnu provozovat, že podle jejích výpočtů bude koncentrace pachů pod prahem čichové postižitelnosti, ale nechá posoudit projekt autorizovaným odborníkem. Teprve pak se uskuteční veřejné jednání s občany na téma plánované výrobny. Na tomto místě je třeba říci, že pokud by se prokázala ekologická nezávadnost obalovny, není důvod ji u Staré Chodovská nezbudovat. Přinese nová pracovní místa, a to také není zanedbatelný faktor. Pakliže by ale bylo objektivně prokázáno, že obavy obyvatel z pachu, hluku, prachu a negativního vlivu na jejich zdraví jsou opodstatněné, je nutné říci tomuto projektu nekompromisní NE.

smog

Jak tato záležitost nakonec dopadne, bude jasné až za několik dlouhých měsíců. Už nyní je ale zřejmé, že veřejnost si na své konto může připsat první dílčí vítězství. A také poznání, že občanská angažovanost nemusí být vždy synonymem pro marný boj s větrnými mlýny. Jistěže ne vždy a všude se daří měnit věci k lepšímu, ale jak ukazuje případ obalovny ve Staré Chodovské, za pokus v podobě veřejné iniciativy to rozhodně stojí.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio