Vrchlabský Kačák se dočká zarybnění. Rybáři se sem ale podle vedení města zatím nevrátí

3. srpen 2018 10:44

Vrchlabí má plán na zarybnění rybníku Kačák. Nejpozději do podzimu by se tam - podle radních - měly objevit dva druhy ryb. Město je ale původně v tomto místě nasadit nechtělo. Teď se ale někteří koupající stále potýkají se štípanci, které pravděpodobně způsobují měkkýši. A pomoci by měly právě ryby.

Způsobují infikovaní plži v rybníce Kačák ve Vrchlabí alergikům zdravotní potíže?

Na rybníku Kačák ve Vrchlabí vyrůstají speciální stavby

Vrchlabský rybník Kačák nechalo město odbahnit, vyčistit a zmodernizovat s tím, že bude sloužit jako veřejné přírodní koupaliště. Co se ale teď ve vodě přesně stalo, ukáží až odebrané vzorky, které budou zkoumat laboranti. 

„Já si myslím že ta kvalita vody je dobrá. Akorát jsem měla štípance a vyrážku, ale je to čisté. Dřív to bylo určitě špinavější. Tak ať to nějak vyčistí. Ale je to tady moc pěkné. Kam se máme jinam chodit koupat," hodnotí kvalitu vody a okolí kolem rybníku Iva Nováková, která se sem se svým synem chodí koupat pravidelně.

Podle Miloše Větrovce udělalo město chybu už při odbahňování rybníku: „Co ten Kačák vyčistili, tak se mi zdá, že ta voda není kvalitní. Protože když už to vyčistili, tak to měli všechno vyvápnit. Neudělali to. Ať sem dají nějaké štiky, čtyři nebo pět. Ale víc ani náhodou, aby to zase nesmrdělo úplně rybinou."

I on se se svou přítelkyní sem chodí koupat velmi často.

Štika obecná by měla opět lovit ve vrchlabském Kačáku (ilustračná foto)

„V současné době máme objednány první ryby na zarybnění," potvrzuje místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.

A dodává, jaké druhy ryb se ve vodě objeví: „Štika, aby regulovala stav těch ryb, protože tam nejsou vodní ptáci. A by tam byla ostroretka stěhovavá, která by pomáhala s tím planktonem."

Štiky mají být velké 8 až 25 centimetrů a má jich být 30 kilogramů, ostroretky budou stejné velké a bude jich ještě o 20 kilogramů víc.

Vrchlabský Kačák

„Ryby, které tam zanesou vodní ptáci a neměli by v tom rybníce být, tak by ta štika měla regulovat. A v případě, že ta štika nemá co žrát, tak ony navzájem kanibalizují," dodává Alfréd Plašil.

Cílem je, aby se do vody vrátil život, včetně regulovaného počtu ryb, a zároveň se tu lidé mohli koupat.

Rybáři se sem ale podle vedení města zatím určitě nevrátí, ryby totiž nebudou určené k lovu.

Spustit audio

Související