Vozit kompletní cyklonářadíčko na výlety se vyplatí

30. listopad 2016

Když se na cestě na kole něco nenadále pokazí, dojde řada na cyklonářadíčko. Imbusové klíče různých průměrů i šroubováky jsou v každém nářadí, nýtovačka ale už v něm vždy nebývá. Zkušenější cyklisté vozí na opravy kromě náhradní duše, lepení, montpák a základního nářadí ještě něco navíc.

Jak vybírat cyklistické nářadí

Nářadí by mělo odpovídat vašemu kolu. Pokud máte nějaké starší, nejnovější typy nářadí pro vás nemusí být to pravé. Nářadí je lepší kupovat s kolem. Nechte prodavače, ať se podívá, které klíče potřebujete na seřízení přehazovačky, které na brzdy a které na blatníkové šroubky. Podle toho pak vybírejte.

Na přetržený řetěz

Cyklistické nářadí od toho obyčejného poznáte snadno - obsahuje nýtovačku na řetěz. Když se vám řetěz přetrhne a vy ji nemáte, máte z kola koloběžku. Nýtovačka může být do nářadíčka pevně integrovaná, z některých ji ale lze oddělit, což bývá pro manipulaci se řetězem šikovnější. Ten, kdo na cestě řetěz již vícekrát nýtoval, lehce pozná, která nýtovačka je šikovnější. Hodí se také vozit rychlospojku na řetěz. Je to jeden článek řetězu, který má dvě části: přední plíšek s osičkou článku a zadní plíšek s osičkou. Dohromady se nesnýtovává, ale spojuje jen zasunutím. Jakmile řetěz natáhnete, spoj se utáhne. Malá, ale šikovná věcička.

Designová nářadíčka pro fajnšmekry

Pokud máte rádi šikovné věci v originálním balení, pořiďte si některé nářadíčko v designovém obalu. Některé firmy vsadily na originální a přitom funkční řešení i s obalem. Kombinace klíčů do tvaru písmene Y, které se dobře drží v ruce, a šikovného obalu využila značka Crankbrothers, obal, který se schová do rámové trubky před složením kola zase Brompton.

Další nářadí na cestu

Já bych ještě přidala centrklíč na vycentrování drátů kola a malé skládací kombinačky. Ty se hodí třeba na přidržení lanka brzdy nebo přehazovačky. To se rukou dělá dost špatně. Nebo na uvolnění řetězu zaseknutého v drátech. To se vám bez kleští podaří jen málokdy.

Příště:
Jak si vybrat přilbu: Kdy si koupit novou přilbu a na co byste měli myslet, než si ji koupíte

autoři: Stanislav Jurík , Radka Žáková
Spustit audio