Voňavá, na první pohled běžná pekárna. Dobroty v ní ale připravují lidé s mentálním postižením

13. září 2020 08:50

Tréninková pekárna Láry Fáry v Kvasinách na Rychnovsku slaví deset let své existence. Jde o sociální službu, která pomáhá lidem s mentálním postižením začlenit se do společnosti. Podle místních sociálních pracovnic je pro takové lidi práce odpovídající jejich schopnostem velmi důležitá a užitečná. Reportérka Jana Házová se zašla přesvědčit na vlastní oči. 

Přivítala nás nádherná vůně a také sociální pracovnice Jana Lemfeldová. V troubě jsou vidět nějaké šátečky, copak se tady peče?
„Momentálně tu asistentka s klienty peče zázvorky. A v druhé troubě máme Zajíčkovy kapsičky, což je mrkvové těsto s povidly."

Kolik klientů v pekárně pracuje?

Jak vlastně funguje taková tréninková pekárna?
„V současnosti máme třináct uživatelů, jinak kapacita je na patnáct klientů. Směny probíhají po dvou až třech klientech, kteří do pekárny přichází na tři hodiny práce."

Čtěte také

Co práce přesně pro ně znamená?
„Klienti sem chodí za konkrétním účelem. Aby změnili svou nepříznivou sociální situaci, aby buď získali nějaké nové dovednosti nebo posilovali a rozvíjeli už ty nabité."

Co tu má například na starosti klient Jirka?
„Uklízím tady nádobí a utírám ho. Umím pracovat s troubou a dokonce i s roboty. Moc mne to v pekárně baví. A snad mi to i docela jde."

Čtěte také

Na vše dohlíží asistentka Marie. Ona má možnost být klientům nejblíže. Dělají pokroky? Jde jim práce od ruky?
„Záleží jak u koho. Někteří klienti určitě dělají pokroky. Když vidíme jejich zlepšení, tak potom vymýšlíme přímo pro ně nějaký jiný konkrétní cíl, který se opět trénuje. Pokud dojde k dalšímu pokroku, tak se ty cíle zase posunou a změní."

Spolu s jedním klientem právě vykrajují takové kytičky. Je to dobré pro nácvik motoriky?
„Tímto vykrajováním si právě klienti procvičují jemnou motoriku. Vykrajováním a zdobením lentilkami."

Kam všechny upečené dobroty putují?

„My dodáváme výhradně do našich tréninkových kaváren. Tam zase pracovala jiná skupina osob s mentálním postižením," vysvětluje Jana Lemfeldová.
„Ale to se od ledna změnilo, kavárny se staly sociálním podnikem. Teď tam už pracují pracovníci na chráněném trhu, kteří se posunuli ze sociální rehabilitace."

Tréninková pekárna Láry Fáry v Kvasinách na Rychnovsku slaví deset let své existence

Tréninková pekárna v Kvasinách na Rychnovsku se v brzké době chystá na výměnu elektrospotřebičů a obnovu stávající provozu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související