Voliči v rozpacích

27. říjen 2008
Publicistika

Zatímco radost sociálních demokratů po volbách je nelíčená, nálada voličů je rozpačitá: Co nám politikové oranžové barvy přinesou? Koalice s komunisty? Chceme to? To se dozvíme v nejbližších dnech. Nad výsledky krajských a senátních voleb se v krátké poznámce zamýšlí Ondřej Vaculík.

Po volbách jako výprasku, řekla by babička na adresu ODS. Ještě před druhým kolem voleb do senátu zdálo by se zdálo, že kandidáti ODS mají více šancí, protože mnohý volič se krajské oranžové záplavy přec jen zalekne. Dnes je však jasné, že touha voličů po změně politiky je hlubší, že volba i slabších kandidátů sociálních demokratů proti silnějším z ODS má zásadnější význam. Díky tomu v našem regionu zvítězil například méně známý Miroslav Nenutil, starosta Stříbra, proti známějšímu františkolázeňskému starostovi Ivo Mlátilíkovi. V tomto případě voliči asi dali přednost skromnosti proti pýše. Další sociální demokrat Jiří Bis zvítězil v Plzni-městě i přesto, že nic voličům nesliboval, a také jeho protikandidát za ODS byl pokládán za favorita. A tak se také v našem regionu potvrdilo, že voličům více jde o změnu celé politiky než o jednotlivé osobnosti. Z hejtmanů padli i ti, kteří by si zasloužili pokračovat.

Proč to tak je? Asi proto, že vládní reformy zvýhodnily bohatší proti chudším. Poplatky u lékaře více zatížily početnější rodiny a důchodce. Ani radar nesklízí sympatie. Lidem vadí na mnohých představitelích ODS zpanštělé chování, bohorovné výroky, odpudivá gesta. Dalším nešvarem politiky ODS je přezírání potřeb venkova, odvozování životního standardu z poměrů ve velkých městech. ODS chybí také solidarita a občanská sounáležitost, přestože občana má strana v základu svého názvu. Co voliče odpudilo, je způsob, jakým ODS navrhuje své kandidáty - nikoliv podle zásluh občanských, ale stranických. Nešvarů politiky ODS je jistě hodně, komentátoři se nyní budou předhánět, kdo jich více vysloví.

Logo

Otázka, o níž se nemluví: Mají na prohře ODS vinu také sdělovací prostředky? Mají. Vžil se zvyk, že s čímkoliv vláda či parlament přijdou, to sdělovací prostředky rovnou komentují negativně a tvůrce zesměšní. Zejména nevalní komentátoři se předhánějí v jízlivosti, protože oni jsou přece chytřejší. Lidem tak představují politiku vždy horší, než je, a uznání si nezaslouží nikdo. O tom, jak nám budou představovat politiku sociálních demokratů, nemám iluze.

Má-li se ODS nyní polepšit, má na to čas, ale sociální demokraté by to měli udělat hned. Protože většina kritiky ODS se na ně vztahuje také. Lidé je nevolili z bezmezných sympatií, ale často z bezradnosti. Začnou-li nyní sociální demokraté zpupností, mstou a čistkami, jsou to oni, kdo hned příští volby prohrají hůř než dnes ODS.

Logo
autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.