Voda je zkrátka plzeňský živel

30. březen 2009
Publicistika

Plán na revitalizaci řeky Úslavy představil nedávno Úřad koncepce a rozvoje Magistrátu města Plzně na Dni otevřených dveří plzeňského střediska Povodí Vltavy. Petra Kosová se o stav plzeňských řek a jejich okolí trvale zajímá - proto ji veřejná prezentace inspirovala k následující poznámce.

Byl to příjemný šok: kolem desáté dopoledne byla budova Povodí Vltavy na Denisově nábřeží nacpaná lidmi. Zajímaly je přednášky o Boleveckých rybnících, vzpomínky na povodně v roce 2002 a také plán na revitalizaci řeky Úslavy. Voda je zkrátka plzeňský živel - i když to zatím stále tak trochu navenek vypadá, jako bychom se za něj styděli.

Logo

Ale snad už je největšímu ignorování plzeňských vodních toků a ploch odzvoněno. Kvalita vody v největším a nejtradičnějším plzeňském koupališti - Velkém Boleveckém rybníku je neustále sledována a ovlivňována výsadbou rostlin i složením ryb. Také okolí se pomalu proměňuje, i když tahle proměna má mezi uživateli řadu kritiků. Nicméně děje se.

S řekami je to horší. V centru města jsou prakticky nedostupné a úprava nábřeží ve vzdálenějších místech je takřka nulová. Ale snad se blýská na lepší časy: tedy na procházkové a cyklistické trasy, posezení s pohledem na každý ze tří soutoků. Snad i sem tam hřiště, kam si lze donést vlastní síť a zahrát volejbal nebo nohejbal. Úřednice z magistrátu slibují také plochy, na kterých by bylo možné realizovat sochařská sympozia či vystavovat jejich výsledky, zkrátka součástí tras by měly být galerie pod širým nebem. A také informační tabule, které by informovaly o fauně a flóře dané lokality, ale také o památkách a zajímavostech, které se nacházejí poblíž. To už je věru multifunkční projekt, který může oslovit a vyhovět opravdu široké škále zájmových skupin a jednotlivců, místních i přespolních. Pochopitelně, plzeňská skepse podložená zkušeností velí nejásat, dokud na nově upravená nábřeží nepoložíme dojaté oko.

Soustava boleveckých rybníků

Jednu bezpodmínečně pozitivní zprávu ale veřejná prezentace v Povodí Vltavy potvrdila už teď. Po diskusi o Lochotínském parku nebo o parku na Mikulášském náměstí je tohle další setkání úředníků a obyvatel města. Jedni se snaží informovat a dělají to o víkendu s nadšením a ochotou, druzí mají ve velkém množství zájem se dozvědět, co se ve městě děje. A to je příjemný kulturní šok.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.