Vnitřní nepřítel karlovarských politiků

2. červen 2011
Publicistika

Politická situace na karlovarské radnici není příliš jednoduchá. Veřejným tajemství přitom je, že si v poslední době nerozumí zejména koaliční partneři. A to by mohlo mít pro budoucnost lázeňského města nepříjemné důsledky. Na situaci upozorňuje příspěvek, který připravil Zdeněk Trnka.

Po sametové revoluci v roce 1989 jsme s velkým povděkem přijali heslo, kterým se slušní lidé začali v nových společenských podmínkách řídit. To heslo říká: „Názorového protivníka je třeba si vážit. A člověk by se měl prát o to, aby jeho oponent mohl svůj názor vyslovit, pro následnou diskusi.“ Sametové ideály bohužel odvál čas. A pociťují to teď i Karlovy Vary.


Na podzim loňského roku se na radnici lázeňského města vyměnila politická reprezentace. Do opozice odešli sociální i občanští demokraté. Politické vedení převzalo seskupení K20 složené z politických subjektů, které bývalé karlovarské vlády kritizovaly. Za arogantní přístup k majetku města a jeho historii. Za pohrdání občany, za megalomanské a předražené stavby.


Nová politická reprezentace Karlových Varů už samozřejmě poznala, že ideály pro dobré řízení města nestačí. Realita v podobě zkušené opozice je prostě tvrdá, neúprosná a vyčerpávající. Svědčí o tom třeba nesmyslně dlouhé a často urážející diskusní příspěvky provázející jednání zastupitelstva města.


Situace je navíc ještě složitější. Názorové neshody na chod města se objevují i mezi koaličními partnery. A ti už se několikrát museli sejít jen kvůli tomu,aby se usmířili, a dohodli na další spolupráci. Vzájemné spory a začátečnické chyby je přitom zásadně brzdí v práci. Voliči zase s napětím čekají jak nové vedení radnice s jejich důvěrou naloží.

Vřídelní kolonáda


Byla by prostě škoda zklamat očekávání veřejnosti, která od nového vedení města očekává především slušnost. A zlepšení pošramocené pověsti města.
Bylo by nanejvýš nezodpovědné, kdyby současné vedení města své pozice uvolnilo, kvůli hádkám koaličních partnerů. Vítězství by v takovém případě slavil vnitřní nepřítel. Karlovaráci by ale prohráli úplně všichni.

autor: zdt
Spustit audio