Vítězství tak trochu Pyrrhovo

6. říjen 2011
Publicistika

Nezřídka se stává, že nové vedení na radnicích našich měst se musí vypořádat s přilovečnými kostlivci ve skříních po svých předchůdcích. V Karlových Varech se to nyní týká dvou neoprávněných výpovědí daných vyšším úředníkům. Téma pro Lubomíra Stejskala.

Není to příběh nikterak výjimečný. Jeho protagonisté nejsou ani první, ani poslední obětí nesprávného postupu nadřízených. Postupu pokřiveného, který musel narovnat až soud. Ovšem rozhodnutí soudu je jedna věc a realita života druhá. Ještě za minulého vedení karlovarského magistrátu obdržel výpověď vedoucí odboru informatiky a jeho kolegyně na odboru kultury. Jména nejsou důležitá, podstatný je princip. Oba přišli o práci neoprávněně. V případě šéfa odboru informatiky to už potvrdil plzeňský krajský soud. Bývalá vedoucí kulturního odboru na justiční výrok zatím čeká, současné vedení města však nikoli. Je připraveno se s ní finančně vyrovnat, stejně jako to učiní s jejím vyhozeným kolegou. Nynější první náměstek primátora Jaroslav Růžička tuto informaci doprovodil slovy, že jejich výpovědi vždy považoval za nemravné.


Na první pohled je tedy vše v pořádku. Formálně snad ano – až na jeden nikoli nepodstatný aspekt celé věci. Tak jako v mnoha obdobných předchozích případech, ani jeden z obou bývalých úředníků se na karlovarskou radnici vrátit nehodlá. Dostalo se jim satisfakce. S vedením magistrátu nejsou v konfliktním vztahu. Přesto je tu něco, co jim v návratu brání. Lidská stránka věci. Vraceli by se na místo, kde na nich byla spáchána křivda. V obecné rovině platí, že sice morálně zvítězili, ale je to tak trochu vítězství Pyrrhovo. Někdejší zvůle nadřízených chtě nechtě poznamená jejich pracovní a potažmo i osobní život. Zkušenosti z minulých let říkají, že ne vždy k lepšímu.

Zákon


Finančním vyrovnáním a omluvným dopisem by to celé ale skončit nemělo. Někdo z předchozího vedení o neplatně daných výpovědích rozhodl. Radniční pokladnu to bude stát bezmála půdruhého milionu korun. Otázka zní, kdo za to může. Je dobře, že si ji kladou také na magistrátu. Náměstek Jaroslav Růžička prohlásil, že město hledá možnosti, zda a jak bude možné vymáhat odpovědnost za nesprávné rozhodnutí v kauze obou bývalých úředníků. Přejme si, aby tyto možnosti našlo. S dovětkem, že stejně tak by bylo povzbuzující, kdyby alespoň takto končily i nespravedlivé výpovědi dané obyčejným zaměstnancům. A nejen na radnici našich největších lázní.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.