Vítězství naplněné nadějí

7. červenec 2011
Publicistika

Poněkud stranou festivalového ruchu, ale ne příliš daleko od Karlových Varů. I tak bychom mohli charakterizovat obec Vintířov u Chodova na Sokolovsku, která v těchto dnech oslavuje důležitý úspěch. Zvítězila v krajské části soutěže o titul Vesnice roku. Tématu se věnuje Lubomír Stejskal.

Platí to od nepaměti a nejen ve sportu. Že zvítězit může obvykle pouze jeden. Týká se to i soutěže Vesnice roku. V Karlovarském kraji se přihlásilo 22 obcí. V úspěch tajně doufaly všechny. Šampiónem poroty se ale nakonec stal Vintířov, který za náš nejmenší kraj postupuje do celostátního kola. Pro mnohé možná překvapivě. Jistě by se našli i kritici tohoto rozhodnutí. S argumentem, že na západě Čech máme bezpochyby malebnější vesnice. Vždyť co může být zajímavého na obci, která z jedné strany sousedí s firmou vyrábějící stavební materiály a z druhé je tísněna hnědouhelným dolem? Možná právě o to jde. Ve Vintířově se musejí víc snažit, aby navzdory ne právě ideálnímu okolí a prostředí své místo k životu zvelebili. Soudě podle regionálního úspěchu v soutěži se jim to daří. To je povzbudívé i zavazující současně.


Úsilí o získání prvenství na celostátní úrovni není bez motivace. Ta má podobu dvoumilionové dotace. Vintířovští ovšem vědí, že v konkurenci dalších dvanácti obcí z celé republiky to nebudou mít snadné. Naštěstí porota, která se do této části Sokolovska na konci prázdnin vypraví, nebude hodnotit pouze vnější krásu. Tedy to, jak je obec takzvaně fotogenická. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, jehož resort je spolupořadatelem soutěže, více než bezvadné fasády hraje roli, jak je obec živá, jak funguje. S tím souvisí i to, co dělá pro své obyvatele. Odpověď starosty Jiřího Ošeckého – zaujmout chtějí sportovním centrem a novým lesoparkem, který by měl být v příštích dnech dokončen. Nabídne odpočinkovou zónu, ale imožnosti pohybového vyžití. Nikoli náhodou. Málo příležitostí ke sportování patří mezi body, které občané kritizují v anketě na webu obce nejvíce.

Vintířov - parčík


Je také otázka, jak by lidé vnímali stavbu rozhledny, s níž starosta v případě celkového vítězství počítá. I když – na druhou stranu by to byl viditelný památník historického úspěchu, z něhož by také bylo dobře vidět. Zejména, zda a jak se okolí Vintířova dále mění. Zatím si mohou místní obyvatelé držet palce a s nadějí čekat na vyhlášení výsledků v Luhačovicích. Finále je na programu v sobotu 10. září.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio