Víte, že se už brzy po prusko-rakouské válce v roce 1866 jezdili na místo bojiště dívat turisté?

11. březen 2021 08:56

Zbraně, uniformy, náboje, ale i suvenýry a další předměty z války roku 1866 budou brzy k vidění v nově připravované expozici Muzea Boženy Němcové v České Skalici. V tamních depozitářích jsou uložené exponáty, které zatím lidé neměli možnost vidět. A jsou mezi nimi opravdové lahůdky.

„Koukám, že je nutné to trošku vyčistit, protože je to zaprášené. Dobře, takže tohle vystavíme."
Kurátor nové Tomáš Vondryska a Martina Zálišová, vedoucí Muzea Boženy Němcové v České Skalici, se právě dívají na předmět z 19. století. O co se přesně jedná?

Čtěte také

„Jde o těžítko, které je sestaveno z předmětů posbíraných na bojišti bezprostředně po bitvě u České Skalice v roce 1866. V té době už se bojiště stávala turisticky oblíbenými lokalitami. Lidé se sem jezdili podívat a chtěli si nějakou památku odvézt. Nějakou vzpomínku."

Už tenkrát tedy existoval turismus. A teď se v muzeu chystá celá expozice zaměřená na rok 1866. Proč?

„Vždy se v České Skalici válka roku 1866 připomínala. Až do roku 2019 byla expozice v Barunčině škole. Nám se tam úplně nehodila, tak jsme se rozhodli, že ji přemístíme přímo do muzea. Letošní rok je proto ideální, protože si připomínáme 155. výročí bitvy u České Skalice. Zřejmě to bude také jediný způsob, jak si tohle výročí připomenout."

Jsou tu i nějaké unikáty?

„Osobně považuji za unikát zejména vojenskou výstroj. Protože textilních nebo kožených součástí tehdejší vojenské výstroje se zase tolik nezachovalo. My máme v depozitáři poměrně slušně zastoupeny tyto předměty, jako jsou přilby, různé patrontašky, vojenské chlebníky a podobně. Na některých z nich pracují konzervátoři, takže se dávají postupně do pořádku."

Předměty z války roku 1866 budou k vidění v nově připravované expozici Muzea Boženy Němcové v České Skalici

A tento předmět vypadá jako nějaká nádržka na vodu.
„Je to rakouská polní láhev pro polní myslivce. Je z hruškového dřeva. A je vydlabána z jednoho kusu. Její výjimečnost spočívá v tom, že v sobě nese stopu po průstřelu. Vidíme, že střela vešla do lahve z tohoto směru a ze zadní strany vyštípla dřevo. Takže je otázka, jestli to voják vůbec přežil."

Nová expozice v Muzeu Boženy Němcové s názvem Bitva u České Skalice 1866 bude hotová do 28. června tohoto roku. Na tento den totiž připadá 155. výročí zmíněné bitvy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související