Víc než zločin a ostuda

15. říjen 2009
Publicistika

Minulou sobotu si katolický kostel v karlovarské čtvrti Stará Role připomněl sté výročí svého vysvěcení. Jubilejní mši celebroval plzeňský biskup František Radkovský, ve zcela zaplněném chrámu usedli také věřící hosté ze sousedního Německa. Když se po bohoslužbách vrátili do svého autobusu, bylo rázem po slavnostní atmosféře, neboť zjistili, že byli okradeni. K výročí poznamenanému touto neblahou událostí vrací Lubomír Stejskal.

Když 10. října 1909 přijel do Staré Role pražský arcibiskup kardinál Skrbenský, sotva ho mohlo napadnout, že nově postavený kostel, který se chystal vysvětit, bude jedinou tamní stavební zajímavostí i po dlouhých sto letech. Projdeme-li se dnes po této okrajové části architektonického klenotu jménem Karlovy Vary, zjistíme, že tomu tak skutečně je. Kromě kostela Nanebevstoupení Páně nevyniká Stará Role ničím, co by mohlo vzbudit zájem běžného turisty. O to větší význam měly sobotní oslavy stého výročí otevření kostela. Jeho zbudování na počátku minulého století bylo nutnou podmínkou pro vytvoření samostatné farnosti v této lokalitě. Katolická církev měla k tomuto kroku dobrý důvod: v obci, kde nastal rozmach keramické výroby, se mezi zaměstnanci výrazně angažovala protinábožensky zaměřená sociální demokracie. Kostel s farářem měl působit proti tomuto trendu.

Nakolik se tenkrát podařilo obyvatele ve víře udržet, není dnes tak důležité, protože podstatná část z nich byla tak jako tak odsunuta po válce do Německa. Novým dosídlencům z různých koutů Čech, Moravy a Slovenska, jakož i českým navrátilcům z emigrace, zůstal kromě nepatrného zbytku německých sousedů jako dědictví předchozích generací právě tento kostel. Potěšitelné je, že patří mezi ty, které jsou v relativně dobrém stavu - což není tak docela samozřejmé, jak můžeme dovodit z počtu zdevastovaných církevních staveb jen v v plzeňské diecézi.

Logo

Méně potěšitelný je ale morální stav některých našich spoluobčanů. Vlastně stačí jednotlivec, aby dokázal proměnit slavnostní chvíli stoletého výročí ve vzpomínku, na níž by postižení nejraději zapomněli. Těmi postiženými byli bohužel němečtí hosté, namnoze bývalí krajané, kteří přijeli s dobrými úmysly a bezpochyby chtěli i pomoci - třeba nějakým obnosem v eurech věnovaným kostelní pokladničce. O to úděsnější byla zkušenost, která je ve Staré Roli čekala. Zatímco pobývali na bohoslužbě, byl jejich autobus vykraden. Jistě, něco takového se může přihodit komukoli v jakékoli zemi. Toto se ale stalo u nás a vzhledem ke všem souvislostem, i těm historickým, musíme tento zdánlivě banální případ pojmenovat bez servítků. Je to horší než zločin a ostuda dohromady. S dovětkem: doufejme, že ke slovu se dostane také spravedlnost

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.