Většina koupališť plzeňského kraje má stále dobrou vodu

Kvůli sinicím nedoporučují hygienici ke koupání rybník Valcha na Klatovsku. Voda nevhodná ke koupání je tam už od poloviny června. Zhoršenou jakost vody zjistili také v přírodním koupališti v Plané na Tachovsku, naopak v rybníku Babylon na Domažlicku se kvalita vody zlepšila a lze v ní plavat. Dobré podmínky pro plavce nabízí také přehrada Hracholusky u hráze nebo Bolevecká rybniční soustava v Plzni, informoval hydrobiolog Jindřich Duras.

Zdaleka nejhorší kvalita vody je v nádrží České údolí u Plzně, řekl Duras. Průhlednost je tam asi jen 40 centimetrů. „Celá nádrž je v područí sinic. Vodní květ je velmi hustý, rozhodně nelze doporučit se tam koupat.“ Už v třímetrové hloubce není v Českém údolí žádný rozpuštěný kyslík, tudíž tam nejsou ani žádné ryby. Pro rybáře je zbytečné lovit v hloubce.

Více než třímetrovou průhlednost má voda v dolní části přehrady Hracholusky u hráze. „Sinicový vodní květ je teprve na počátku svého rozvoje, čili voda je absolutně bez problému ke koupání. Směrem proti proudu se kvalita vody zhoršuje, zásadní zlom je asi v polovině nádrže u silničního mostu, vloček vodního květu je tam už na hranici. Plavcům bych doporučil se po koupání osprchovat v nesinicové vodě. Horní část nádrže je plně ovládána sinicemi a ke koupání to rozhodně není vhodné,“ řekl Duras.

V Plzni jsou velmi dobré podmínky ke koupání v Košuteckém jezírku, Velký Bolevecký rybník má vodu průhlednou až do tří metrů. Voda je ke koupání velmi vhodná, plavci ale mohou narazit na vodní rostliny. Dobrá kvalita vody přetrvává v Kamenném rybníce, mírně se zhoršila situace v Šídlovském rybníce, kde už jsou částečně sinice, plavat se tam ale stále dá. Třemošenský rybník má vodou dobrou. Podle hygieniků je dobrá voda v koupalištích v Blovicích, Dobřanech, Tachově, Konstantinových Lázních, v Kdyni, Starém Klíčově, Kolinci či v Rokycanech.

zdroj: ČTK
Spustit audio