Věrné keramické miniatury zákusků by asi chtělo do kuchyňky každé děcko

28. červenec 2019 06:40

Malé pokojíčky pro panenky a pro medvídky plné miniatur nádobí a zákusků vystavuje Dům historie Přešticka. Jedná se o sbírku manželů Holubových.

Keramické miniatury zákusků a nábytku, zkrátka pokojíčky pro panenky a medvídky vystavuje ve svém podkroví Dům historie Přešticka. „Jedná se o sbírku manželů Jany a Zdeňka Holubových, členů spolku Betlémářů Plzeňska,“ vysvětluje ředitelka přeštické instituce Drahomíra Valentová.

Kromě stovky jednoduchých loutek, s nimiž si mohou rodiny s dětmi zahrát divadlo, najdou návštěvníci ve vitrínách malé pokojíčky a v nich věrné miniaturní vybavení z keramiky. „To je specialita paní Holubové. Ona se zamilovala do keramických miniatur. Tady je vystavená celá Cukrárna pro Panenky a Medvídky. A kromě originálního nábytku, který vyráběl pan Holub, tady vidíme porcelánové nádobíčko a všechny druhy dobrot z keramiky,“ popisuje vitríny Drahomíra Valentová.

Výstava má název „Pojďme si zas hrát“ a můžete ji vidět v Domě historie Přešticka do 1. září. Dům najdete pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích.

autor: Petra Kosová | zdroj: Český rozhlas Plzeň