Velký význam malého oddílu

16. červenec 2009
Publicistika

V malé obci Vřesová na Sokolovsku, která je známá především tím, že leží v sousedství největšího průmyslového komplexu v Karlovarském kraji, řeší v těchto dnech zdánlivě obyčejný problém. Co bude s místním fotbalovým klubem. Téma, které se dostalo i na jednání zastupitelstva, inspirovalo Lubomíra Stejskala k napsání poznámky nazvané Velký význam malého oddílu.

Obec Vřesová, tvořená několika panelovými domy, je ve srovnání s rozlohou průmyslového kombinátu, v jehož sousedství se nachází, snadno přehlédnutelná. Skladba obyvatel je rozmanitá a nemalé procento tvoří ti, které politická korektnost velí nazývat nepřizpůsobivou menšinou. O to víc může překvapit, že i zde se před léty podařilo ustavit a udržet při životě fotbalový klub působící na úrovni okresního přeboru. A právě kolem něj je nyní rušno. Oddíl 1. FC Vřesová vznikl v roce 1993 - podle jeho předsedy Miloše Bryndače je majitelem klubu obec. Ta ovšem na jeho činnost v minulých sezonách nepřispívala. Starosta Miroslav Fiala to vysvětlil tím, že v klubu nepůsobil nikdo, kdo by byl současně vřesovským občanem. Ostatně i šéf oddílu pan Bryndač je podle údajů Českomoravského fotbalového svazu obyvatelem nedalekého Chodova.

Jenomže, tak to dnes v kopané prostě chodí - koneckonců ne každý hráč anglického klubu Chelsea je obyvatelem Londýna, jak dokládá příklad brankaře Petra Čecha. Na druhou stranu ale: je-li obec majitelem klubu, nejeví se jako nelogické, že se žádostí o finanční příspěvek se Miloš Bryndač obrátil právě na její zastupitele. Úspěšný byl i nebyl. Pro příští sezonu mu radnice přislíbila ani ne desetinu potřebné částky, která činí 170 tisíc korun. Zbytek peněz bude muset klub hledat jinde - rozumí se v soukromé sféře. Část z nich pak použije na pronájem hřiště v Božičanech u Nové Role, neboť klub 1. FC Vřesová své vlastní nemá.

Logo

Lidem žijícím mimo tuto oblast by se mohlo zdát, že když kvůli nedostatku financí zanikne jeden zdánlivě bezvýznamný fotbalový oddíl, nic tak hrozného se nestane. Obyvatelé Vřesové, zejména rodiče dětí ve školním věku, to ale vidí jinak. Svůj názor vyjádřili v petici. Požadují, aby radnice začala klub opět podporovat. Důležité je to proto, že letos se podařil malý zázrak. Oddíl přijal pod svá křídla skupinu vřesovských chlapců ve věku od osmi do šestnácti let, kteří také jezdí trénovat na hostitelské hřiště do Božičan. To má pro život v obci zásadní přínos. Vždyť pro tuto periferii Sokolovska může být sotva co horšího než nudící se děti. To se pak místní mohou nadít lecjaké lumpárny. Pokračování existence vřesovského klubu má proto dvojí význam. Především nabídne části mládeže smysluplný program pro volný čas. A kdo ví, třeba se právě dnešní mladí fotbalisté stanou v budoucnu posilou svého domovského celku. Byla by škoda, a vlastně i chyba, kdyby se to nepodařilo.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.