Velké malé radosti

5. březen 2009
Publicistika

Dostupnost lékařské péče patří mezi parametry, jimiž pacienti poměřují její kvalitu. Zejména v menších obcích, kde mají komplikovanější přístup k lékaři, to především starší a méně pohybliví občané považují za problém. O to víc potěší každé zlepšení v této oblasti. Jednoho si v poznámce všímá Lubomír Stejskal.

Dojíždění za odbornou lékařskou péčí z menších obcí a malých měst do větších považuje většina z nás za pochopitelnou nezbytnost, v horším případě za nutné zlo. Ovšem tam, kde nemají ani praktického lékaře, mohou své neblahé postavení vnímat bezmála jako křivdu. Připočítáme-li k tomu nedostatečnou dopravní obslužnost a nutnost dojíždět nejen k lékaři, ale i do lékárny, pak řešení problémů kolem vlastního zdraví přináší nemocnému člověku další starosti navíc. Negativních příkladů bychom ve svém okolí našli jistě víc než dost. Jeden pozitivní nabízí malá obec Vintířov u Chodova na Sokolovsku.

V jejím sousedství se nachází hnědouhelný důl Jiří, jehož zdravotnické středisko slouží i vintířovským pacientům. Vzdálenost z obce k tomuto lékaři není sice nepřekonatelná, ale pro nemocné seniory chodící pěšky komplikaci přece jenom představuje. Ideálním řešením by bylo otevření ordinace přímo v obci. Ta je ale příliš malá na to, aby se případným zájemcům vyplatilo zavést zde samostatnou praxi. Přitom budovu zdravotnického střediska v obci mají. Ordinují v ní dva zubní lékaři a zřízena je tam laboratoř. Další variantou je, že by do Vintířova několikrát týdně dojížděl lékař odjinud. A právě tato možnost je nyní před obyvateli obce otevřena. Pokud vše dobře dopadne, od příštího měsíce budou mít k dispozici lékaře nebo sestru ze střediska dolu Jiří. Vlastně jako dosud - jen s tím rozdílem, že nepůjde Mohamed k hoře, ale hora k Mohamedovi.

Logo

Pro občany mladší, snadno pohyblivé, případně motorizované to možná není tak podstatná změna. Pro ty ostatní, kterých ale také není málo, bude přítomnost lékařské péče v místě bydliště znamenat citelné zlepšení kvality života. A o to by ve slušné a fungující společnosti mělo jít především. Rozumí se všude tam, kde je to s ohledem na ekonomickou stránku věci alespoň trochu možné.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.