Ve Štěnovicích vznikla vakuová komora pro Evropskou kosmickou agenturu

3. duben 2024 16:48

Vůbec první zakázku pro Evropskou kosmickou agenturu teď dokončují ve Štěnovicích u Plzně. Malá vakuová komora bude sloužit k testování materiálů a simulování podmínek stejných jako ve vesmíru.

Vakuová komora pro Evropskou kosmickou agenturu

Malá kovová skříňka, která umí velké věci. I tak by se dala jednoduše popsat speciální vakuová komora, kterou právě v těchto dnech dokončuje firma Streicher ve Štěnovicích u Plzně. Zařízení si u ní objednala Evropská kosmická agentura. Uvnitř komory bude testovat materiály pro budoucí součásti satelitů nebo raket. Vakuová komora ze Štěnovic je unikátní hlavně tím, že umožňuje do relativně malého prostoru umístit několik technologií. Ty pak pomůžou nasimulovat podmínky podobné hlubokému vesmíru.

Komoru představuje šestiúhelník vyrobený z nerezové oceli s průměrem zhruba půl metru. Musí vydržet tlak atmosféry, umět podchladit, či vyhřát svůj pracovní prostor a v neposlední řadě dosáhnout hluboké úrovně vakua, takové, jaká je i ve vesmíru.

„Na dodávkách vakuových komor nebo komponentů pro laboratoře se podílíme už více než deset let. Díky referencím, jež jsme získali po dokončení prvních zakázek, nás začaly postupem času laboratoře samy oslovovat s různými projekty – a nejinak tomu bylo s Evropskou kosmickou agenturou. Stali jsme se dodavateli pro laboratoře v rámci celé Evropy,“ říká jednatel strojírenské divize společnosti Streicher Jiří Lopata.

Nyní se ve Štěnovicích dokončuje kompletace komory. Následovat bude vlastní testování a poté předání Evropské kosmické agentuře.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio