Ve snovém betlému Milana Přibyla dominuje Panna Marie v barvě značící naději a triumf nad smrtí

14. prosinec 2021

Ze zimní mlhy v časném adventním ránu opět vystupují  siluety netradičního betléma u hradební zdi pod Valdickou bránou v Jičíně. Postavy z lipového dřeva vytvořil umělec Milan Přibyl, ročník 1977, který odešel předčasně před více než třemi lety. Brenda, jak ho důvěrně nazývají jeho přátelé, byl svérázným a spontánním člověkem. Tomu odpovídá i jeho tvorba.  

Na nedávné neoficiální jičínské výstavě, pro kterou se podařilo shromáždit Brendovy práce, ale i u snového betléma v centru Jičína natáčela Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Dřevěný betlém Milana Přibyla alias Brendy (*9. června 1977 +2. února 2018) se k hradební zdi v centru Jičína vrací pravidelně od roku 2007 vždy na začátku adventního času. Dnes už je to zároveň i vzpomínka na autora, který byl vpravdě nekonformní.

Jeho betlémský výjev má v sobě poetiku, něhu, mateřskou lásku a částečně také mystiku. Jednoduchost výpovědi umocňuje nevšední barevnost.

„Brenda byl nadaný, skvělý společník a přítel, ale být ženská, tak s ním žít nechci. Nejcennější u něj byla energie, drajf, který měl, tah na bránu…To, co tady na výstavě představujeme z jeho tvorby, nejsou věci, který by dělal proto, aby vydržely pět, neřkuli deset let. Připravoval je na výstavy s tím, že vydrží rok, dva a pak vytvoří jiné. O to je horší, že to bylo tak krátké, protože to mohlo skončit někde úplně jinde," připomíná restaurátor Petr Novotný.

Panna Marie s jezulátkem v netradičním zeleném tónu

Rozčepýřený Milan Přibyl s modrou krví rodu Trčků z Lípy si své tvůrčí chvíle užíval. A nejen ty…

„Syčák to byl, uměl si z člověka udělat takovou legraci! Zacílil a pak, když jste mu sedli na špek, táhl ten příběh ještě třeba půl hodiny. Člověk nikdy nevěděl, co je pravda a co ne. No a nakonec se tomu Brenda s chutí zasmál," vzpomíná kastelán Valdštejnského paláce v Jičíně Štěpán Peroutka.

Z tvorby Milana Přibyla

A další Brendův kamarád, Jan Rampas, na výstavě mimo prostor a čas na závěr dodává: „Já bych to neuzavíral. Nikdy."

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.