Vánoční Svojanov možná trhne rekord v návštěvnosti

23. listopad 2016

V letošním roce vzali návštěvníci hrady, zámky a další památky útokem. Jak dopadl hrad Svojanov, co se bude dít v zimě a jaké novinky chystají pro příští sezónu?

Letošní sezóna byla, co se návštěvnosti památek týče, velmi úspěšná a platí to také pro hrad Svojanov. „Myslím si, že bychom mohli dosáhnout i rekordního počtu 55 tisíc návštěvníků. Vloni jsme měli 52 tisíc,“ říká kastelán Miloš Dempír. Jaká budou konečná čísla, bude jasné až 11. prosince, kdy hrad pro letošek zavře.

K vysoké návštěvnosti hradu jistě pomohlo i jedno z letošních největších lákadel, kterým byla koruna Přemysla Otakara II. Právě její repliku mohli návštěvníci na Svojanově vidět a mnozí z nich přijeli cíleně za ní. Její vystavení bylo pro Miloše Dempíra splněným snem, už má ale sny nové. „Můj nový sen je teď obnova gotické hradní zahrady.“

Kastelán v zimě nelení

S koncem sezóny práce na Svojanově neubývá. Žádný z kastelánů v zimě nelení. „V současné době probíhají rekonstrukční práce v prostorách hradního pensionu. Jinak samozřejmě celý hrad uklízíme, malujeme, dělají se inventury, finanční závěrky. Té práce je více než v létě.“ I Miloš Dempír se shodne s tvrzením dalších kastelánů, že dnes je práce kastelána hlavně o papírování.

Čtěte také

Miloš Dempír bydlí přímo na Svojanově i přes zimu, rozhodně ale nestrádá. „V bytě mám topení a kachlová kamna, takže někdy je to i příjemný pocit, když venku sněží a člověk je u kamen.“

Přesto člověk musí být pro život na hradě trochu otrlý. I na Svojanově totiž straší. „Například malá Kateřinka, která tragicky zahynula při opravách hradu a dodnes prochází hradním palácem. Dokonce ji kamerou zaznamenali reportéři jedné z televizí. Naše bytosti jsou spíše pozitivní a rozhodně nechtějí ublížit,“ popisuje své zkušenosti Miloš Dempír.

Advent na Svojanově

Také na Svojanově se můžete vánočně naladit. Pro letošek jsou ještě připraveny adventní prohlídky hradu s tradičními adventními dekoracemi, které připomenou výzdobu šlechtického sídla v 19. století. Průvodci návštěvníkům poví o typických předvánočních a vánočních zvycích a tradicích. První prosincový víkend bude patřit čertům a Mikulášům. A v sobotu 10. prosince ve 14 hodin završí sezónu adventní koncert v Domě zbrojnošů.

Plány na příští rok

Také příští rok budou mít na Svojanově co nabídnout. Podařilo se sehnat i nové a zajímavé exponáty. „Nejzajímavější bude asi funkční gramofon z konce 19. Století. Takže návštěvníkům plánujeme pouštět ukázky dobové hudby na tomto stroji,“ láká Miloš Dempír.

Čtěte také

Kromě toho chystají i spoustu stavebních akcí. Bude se obnovovat střecha na vstupní budově, dláždit cesta předhradím k hlavní bráně. Návštěvníci ale nemusí mít strach, provoz hradu to neovlivní.

autor: HRU
Spustit audio