V sociálních službách chybí zdravotní sestry

26. leden 2023 21:26, aktualizováno

Zdravotní sestra je dnes často poptávanou a vzácnou profesí. Sháňka je po nich v nemocnicích, ale ještě větší v sociálních zařízeních. Sestřičky na svém webu hledá například Městská charita Plzeň nebo Městský ústav sociálních služeb města Plzně.

V Městském ústavu sociálních služeb města Plzně aktuálně chybí pět zdravotních sester, současná poptávka je otevřena už více než rok. „Na trhu práce je sester velký nedostatek a bohužel zejména v sociální sféře jsou jejich služby nedoceněné. Přeplácí nás konkurence v podobě nemocnic. V nemocnici ze sestrami stojí lékař, což je pro ně obrovská výhoda, navíc starat se o oddělení s například 25 pacienty je něco jiného než pracovat v sociálním zařízení, kde je několik stovek uživatelů,“ vysvětluje ředitel Domova se zvláštním režimem Čtyřlístek František Šampalík.

Vedoucí útvaru Lenka Rundová pracuje v domově Čtyřlístek už deset let. Dle jejích slov zde byla dříve klientela jiná. „Senioři byli mnohem soběstačnější. Dnes tu máme stále více těžších případů, klienty imobilní, s demencí, Alzheimerovou chorobou. Takže práce je náročnější, navíc 10 sloužících sestřiček na více než 280 obyvatel domova je opravdu málo.“

Ve Čtyřlístku naštěstí začínají jevit zájem o stálé zaměstnání alespoň brigádníci či studenti, kteří sem chodí na praxi. I přes všechny těžkosti má práce v sociálních službách řadu předností, jež může nabídnout. Hlavním důvodem, proč se vrhnout do této sféry, je úsměv a vděk klientů, kterým vás odmění. „Máme také skvělý kolektiv. Sestřičky i sociální pracovníci jsou ohromní srdcaři. Už jenom kvůli nim to stojí za to,“ uzavírá Lenka Rundová.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio