V Plzni vzniklo jedno z nejmodernějších evropských center zaměřených na výzkum a aplikaci žárových nástřiků

7. prosinec 2018 09:08

Výzkumný a zkušební ústav Plzeň, který patří do skupiny Ústavu jaderného výzkumu Řež, otevřel v Plzni na Karlově novou halu pro aplikaci žárových nástřiků.

Nejedná se o klasickou průmyslovou výrobní halu, ale o výzkumné centrum, které bude navrhovat, vyvíjet a testovat nové průmyslové aplikace žárových nástřiků a zařadí se mezi nejmodernější centra svého druhu v Evropě. Výzkumné centrum za 60 milionů korun je v rámci Evropy unikátní hlavně díky svým rozměrům a parametrům instalovaných technologií. Ty zahrnují tři kompletně vybavené stříkací boxy.

„V současné době máme čtyři technologie. Ta nejmodernější, kterou máme k dispozici je nástřik kaskádovou plazmou, potom vysokorychlostní technologie HVOF a nástřik elektrickým obloukem a plamenem,“ řekl jednatel Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň Stanislav Martínek.

Žárové nástřiky slouží například pro hřídele turbín, na ochranu svarů i na finální vrstvy kloubních náhrad ve zdravotnictví. Hodně žádané jsou i aplikace pro letectví, například nástřik součástí motorů a extrémně namáhaných částí podvozků. Využívají se také na válce pro papírenský průmysl i polovodičové technologie.

„Technologie žárových nástřiků slouží primárně k ochraně nějakého zdrojového materiálu. Ochrana může být před teplem, otěrem nebo extrémním namáhání. V podstatě všechny technologie, které tu máme, slouží k tomu, že ochrání zdrojový materiál před těmito vlivy,“ popsal Stanislav Martínek.

Třicet let zkušeností

Nové pracoviště navazuje na třicetiletou zkušenost Výzkumného a zkušebního ústavu v žárových nástřicích a podporují ho i specializované laboratoře ústavu.

„Z pohledu parametrů technologie, kterou tu máme k dispozici a tím zázemím, které je doplněno o mechanickou zkušebnu, metalografickou zkušebnu, chemickou laboratoř, dynamické zkoušení, výpočtové oddělení a podobně, tak si myslím, že je unikátní na nějaké úrovni ve střední Evropě. Nevíme o nikom, kdo by takhle kvalitní a komplexní centrum v rámci střední Evropy měl. Samozřejmě několik jich je v rámci západní Evropy,“ uvedl Stanislav Martínek.

Zároveň dodal, komu hlavně bude výzkumné centrum užitečné. „Věříme, že budeme nejvíce užiteční průmyslu, primárně českému průmyslu. Samozřejmě za zahraniční zakázky bude taktéž rádi. V podstatě každému, kdo potřebuje inovovat svůj výrobek, aby byl lepší, déle vydržel, měl lepší parametry, ideálně i aby byl levnější a ekologičtější. Každý, kdo vyrábí takový produkt, je pro nás potenciálním zákazníkem,“ dodal Stanislav Martínek.

Plzeň by mohla být opět na výsluní

Podle plzeňského radního Vlastimila Goly můžou provozy s přidanou hodnotou jako je výzkumné centrum pomoct městu při nástupu recese i k růstu startupových firem: „Plzeň je město, které má obrovskou tradici ve strojírenské výrobě. Tohle je jeden z počinů, který by mohl Plzeň společně se Škodou Transportation a Doosan Škodou Power zase vrátit na výsluní nejen evropské, ale i světové. Jestliže máme potlačit to, co se tu děje v oblasti montoven, není jiná cesta, než cesta nových progresivních podniků, které dokážou konkurovat celosvětově jiným velkým závodům a firmám.“

Poptávka po nových a dokonalejších povrchových vlastnostech materiálů se stupňuje a objem i aplikace žárových nástřiků tak posledních pět let celosvětově roste.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio