V Plzni od ledna výrazně podraží teplo

28. listopad 2012

O 15 procent zdraží od ledna teplo Plzeňská teplárenská. Důvodů je podle vedení této městské firmy několik. Jednak trvalý pokles cen prodávané elektřiny, která společnosti přináší zhruba 95 procent zisku, dále nákup emisních povolenek a také povinné investice do snížení emisních limitů, které jsou nařízené Evropskou unií. Cena tepla bude ale nadále druhá nejnižší v České republice.

Do roku 2016 si povinné investice do snížení emisních limitů jen v Plzni vyžádají stovky milionů korun. Dosud plzeňská teplárna zdražovala jen o jednotky procent, pouze o inflaci nebo mírně nad ni. Teď bude zdražení nejvyšší od roku 1989. Pro domácnost bude lednové zdražení znamenat zvýšení výdajů na teplo o 100 až 120 korun měsíčně.

Nová cena tepla bude 480 Kč/GJ na patě domu včetně DPH. Podle vedení Plzeňské teplárenské bude nižší cena jen z Elektrárny Opatovice, která zásobuje teplem Hradec Králové a Pardubice. Průměr České republiky by měl být příští rok kolem 580 Kč/GJ.

Plzeňská teplárenská loni vykázala čistý zisk 332 milionů korun, meziročně byl o třetinu nižší. Důvodem bylo výrazné snížení cen elektřiny na evropské burze i nárůst cen uhlí. Teplárna vyplatil městu dividendu ve výši 150 milionů korun, stejně jako v roce 2010.

Plzeňská teplárenská je největším výrobcem energií na území města Plzně a v Plzeňském kraji. Vyrábí a dodává teplo pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody pro více než 40 tisíc bytů v Plzni a velký počet komerčních, podnikatelských, správních a školských subjektů. Systémem centrálního zásobování teplem z Plzeňské teplárenské jsou už pokryty všechny plzeňské městské obvody.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio