V Plzni byla otevřena druhá veřejná stanice pro dobíjení elektrovozidel

6. listopad 2012

Plzeň má v pořadí už druhou dobíjecí stanice pro elektromobily. Stojí u Zákaznického centra ČEZ v Guldenerově ulici a elektromobil dobije během dvou hodin. Dosud jedinou dobíjecí stanici mohli řidiči elektrických dopravních prostředků využívat v obchodním centru Plzeň Plaza, kde byla zprovozněna na začátku letošního roku.

„Poptávka po bezemisní, elektrické dopravě se zvyšuje. Letos v září bylo v České republice prodáno zatím rekordní množství elektromobilů. Musíme tedy na situaci adekvátně reagovat a budovat potřebnou infrastrukturu. Zprovozněním další dobíjecí stanice v Plzni chceme uspokojit rostoucí zájem o elektromobilní dopravu v tomto regionu,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Obě dobíjecí stanice v Plzni patří do kategorie stanic s tzv. normálním dobíjením. Jsou vybavené dvěma zásuvkami. Jedna je typu Mennekes pro třífázové dobíjení až 32A/400V. Druhá se podobá klasické domácí zásuvce a umožňuje jednofázové dobíjení na úrovni 16A/230V. Velkou výhodou zdánlivě obyčejné zdířky je optimalizace dobíjení elektromobilu, čímž se prodlužuje životnost baterie.

Otevření druhá veřejná stanice pro dobíjení elektrovozidel v Plzni

Kromě západních Čech plánuje Skupina ČEZ také rozšíření sítě dobíjecích stanic směrem na východ. V nedávné době byla otevřena druhá dobíjecí stanice v Hradci Králové a Vrchlabí. Do konce roku by měla být zprovozněna první dobíjecí stanice v Jaroměři. Celkem plánuje ČEZ do konce roku 2013 vybudovat v České republice přes 150 veřejných dobíjecích stanic.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio