V Libereckém kraji nechce od prosince sloužit přesčasy v nemocnicích zatím minimálně 80 lékařů

13. říjen 2023 10:26

Zdravotníci tím reagují na nedávno schválenou novelu zákoníku práce, která počty přesčasů ve zdravotnictví umožňuje zdvojnásobit. Kterých nemocnice se to týká a jak to ovlivní jejich provoz?

Čtěte také

Zatím nejvíc lékařů odmítlo sloužit přesčasy v Krajské nemocnici Liberec, konkrétně, k 13. říjnu 2023 34 lékařů. V nemocnici v Jablonci nad Nisou je dosud rozhodnuto podat na protest výpověď z přesčasů 25 lékařů, 10 v nemocnici v České Lípě. V Masarykově nemocnici v Jilemnici, pod kterou spadá i semilská nemocnice, zatím výzva oslovila ze stovky lékařů 11.

Čísla se mohou měnit, protože někteří lékaři si to ještě rozmýšlejí, jak Českému rozhlasu sdělila Monika Hilšerová z Hnutí Mladí lékaři, které k výpovědi přesčasů doktory vyzývá.

Jak uvedl ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský, lékaři, kteří s navýšením přesčasů nesouhlasí, slíbili, že i přesto pohotovostní služby budou sloužit, aby neohrozili pacienty.

V Jablonci nad Nisou podle ředitele Víta Němečka čekají na výsledek jednání České lékařské komory s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem z TOP 09, které je avizované na 20. října.

Krajská nemocnice v Liberci chce další postup oficiálně zveřejnit v úterý 17. října. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře plánují reformu pohotovostních služeb tak, aby vyšla vstříc požadavku lékařů, ale neohrozila pacienty.

Protestující lékaři chtějí dosáhnout snížení množství přesčasů a nastavení přijatelných pracovních podmínek. Standardní pracovní doba lékaře je 40 hodin týdně, ale řada lékařů slouží ještě přesčasy, aby byla zajištěná 24hodinová péče o pacienty.

Dosud bylo možné ve zdravotnictví legálně odpracovat 416 hodin přesčasů za rok. Teď se to ale zvyšuje na 832 hodin a v případě služeb na záchrance to může být až 1 040.

V zákoníku práce stojí, že má jít o dobrovolné přesčasy. To ale v řadě nemocnic není možné, protože lékařů je málo a služby by neměl kdo sloužit. A právě to některým lékařům vadí, že má jít sice o dobrovolnou věc, ale dobrovolně ji odmítnout nemohou. Lékaři pak mohou být přetíženi a unaveni, což zvyšuje riziko při péči o pacienty.

autoři: Jana Pavlíčková , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související