V Klatovech dnes začíná už 53. ročník Rallye Šumava

20. duben 2018

Klatovy se ode dneška stávají centrem automobilového sportu. Ve městě se sjedou hned tři rallye. Rallye Šumava, Historic Vltava rallye a exhibiční Rallye Šumava Legend. Na jejich start se postaví přes 180 posádek.

Zajímavou podívanou letos slibuje startovní listina Rallye Šumava, kde se předvede kompletní česká špička. Do výsledků ale můžou zasáhnout i zahraniční účastníci, jako třeba Rus Alexej Lukjaňuk, který se na Šumavu vydal poprvé.

Velkým favoritem je tovární jezdec Škody Jan Kopecký, který bude útočit na rekordní páté vítězství, čímž by se stal nejúspěšnějším závodníkem v historii populární soutěže. Zabránit se mu v tom ale bude snažit i jeho dlouholetý sok a hlavní soupeř v domácím mistrovství Václav Pech, který rallye také ovládl čtyřikrát.

„Pravděpodobně vyhraje Honza Kopecký, protože k tomu má všechny předpoklady. Druhý bude Václav Pech, který ho pozlobí a třetí bude asi Rus. Uvidíme. Samozřejmě bych to přál Václavovi. Je to Plzeňák, je sympatický a určitě by si to zasloužil. Bude to mít ale těžké,“ okomentoval divák Karel Ryba.

Klatovský okruh nabídne řadu atraktivních míst

Na jezdce čeká 14 rychlostních zkoušek o celkové délce 160 kilometrů. Novinkou je například to, že se Klatovský okruh pojede dvakrát. Na divácky atraktivní místa upozornil předseda pořádajícího Pošumavského auto moto klubu Klatovy Jiří Valenta.

„ Divácky Klatovský okruh Špic, hlavně v noci nasvětlená může být velmi atraktivní, v pátek Koráb a v sobotu, nově zařazená janovická rychlostní zkouška, která z části využívá rychlostní zkoušku z minulosti, kdy jsme jezdili Strážov- Javor nebo Strážov- Klenová. To bude určitě velmi zajímavé a jsou tam dvě atraktivní místa, na která všechny velmi rád pozvu. Navíc je blízko servisní zóna, takže při počasí, které hlásí, by to mohla být super strávená sobota. A na Sušicku je to určitě odbočení u Vrbic a další vyhlášená divácká místa,“ uvedl Valenta.

Soutěž potrvá dva dny a řidiči musejí počítat s uzavírkami na některých silnicích nižších tříd.

Všechny tři rallye startují z klatovského náměstí. Historic rallye začíná před 15. hodinou, Rallye Šumava Legend před 16:30 hod., a první vůz Rallye Šumava sjede z rampy krátce po 17. hodině.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio