V Divadelním spolku Kolofantí si cení mezigeneračního setkávání

12. březen 2024 15:07

Představujeme Divadelní spolek Kolofantí. Ten funguje v Kolovči na Domažlicku už 14 let.

„Chtěli jsme mít v Kolovči stabilní soubor. Aby se pořád nemuseli hledat noví lidé na klíčové role,“ říká principál spolku Martin Volf. Ten je autorem rozmanitých her, které má spolek na repertoáru. „Tragikomedie, tragédie, ale hrajeme i muzikály," dodává.

Jeviště pro většinu her představuje zpravidla nějakou místnost. „Prostě vždycky je to obývací pokoj, kuchyně, nebo taková společenská místnost, kde se setkávají hlavní hrdinové," přibližuje místopředseda, jednatel a herec Divadelního spolku Kolofantí Pavel Kruml.

A jak to mají herci s trémou, než začne samotné představení? „Každý si určitě trému musí sám vychutnat. Sám si ji musí užít. Za sebe říkám, že jakmile vstoupím na jeviště, tak po prvním slovu, po první větě, to ze mě spadne a běží to, jako na běžícím pásu," říká Kruml.

Ve spolku platí určitá pravidla. Například tam nenajdete žádné životní partnery. „Myslím, že jsme dobrá parta. Tým se neustále doplňuje, lidé se mění. A nejsme jenom všichni z Kolovče. Sem tam zahostuje někdo i ze širšího okolí," doplňuje Volf, který si do budoucna přeje, aby i nadále spolek sloužil, jako místo pro shledávání napříč generacemi.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio