V Českém rozhlase Plzeň nezapomínáme na památku srpnových dní roku 1968

21. srpen 2020

U příležitosti 52. výročí srpnových událostí roku 1968 se v pátek 21. srpna od 14 hodin uskutečnil v budově Českého rozhlasu v Plzni pietní akt s kladením květin.

Vzpomínkové akce se zúčastnili primátor města Plzně Martin Baxa, ředitel Českého rozhlasu Plzeň Zdeněk Levý a pamětníci srpnových událostí. Slavnostní vzpomínkové projevy zahájil ředitel Českého rozhlasu Zdeněk Levý, s proslovy se dále připojil primátor města Plzně Martin Baxa, plukovník ve výslužbě Ing. Jan Kabát z Vojenského spolku rehabilitovaných AČR, tajemník oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Ing. Bukovský Jaroslav. Vzpomínku uctil také předseda Spolku PTP Západní Čechy - Plzeň Ing. Richard Smola.

Státní hymna ukončila vzpomínku a uctění památky připomínající statečnost rozhlasáků a Plzeňanů, kteří před 52 lety bránili svůj rozhlas i republiku.

Následovalo přátelské povídání a vzpomínání s přítomnými pamětníky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.