Ústecký Dům umění vystavuje česká i zahraniční díla, inspirovaná ptáky a jejich životem

24. duben 2024 12:21

V ústeckém Domě umění má 24. dubna od 18:00 vernisáž výstava inspirovaná ptáky a ptačím životem s názvem Cvrlikat – umění z ptačí perspektivy. Představuje díla českých i zahraničních umělců od 60. let 20. století do současnosti.

Hned na první pohled zaujmou dva obří, barevní ptáci. „Ti jsou od Mathiase Grafa, což je mladý německý umělec z Lipska. Jsou vytvořeni z různých odpadových materiálů, přičemž vám vždy autor popíše, z čeho přesně. Jde tedy o zábavné objekty, která ale v sobě mají prvek, který nás upozorňuje na ekologickou krizi a problémy tohoto světa,“ vysvětluje kurátorka Pavlína Morganová.

Výstavu připravila s Petrou Stegmannovou pro Kunsthalle v německém Wilhelmshavenu. Pro Ústí nad Labem ji upravily.

„Zařadily jsme sem i dva mladé umělce – Margaritu Ivu z Ukrajiny a Bystríka Klča ze Slovenska, kteří se potkali na AVU v Praze – vytvořili společně velmi silnou expozici reagující na válku v Ukrajině a tu živou realitu skrze ptáky. Nebudu prozrazovat pointu té instalace, ale myslím si, že jde o velmi silné dílo,“ dodává kurátorka Morganová.

Na výstavě budou k vidění i díla známých umělců – třeba Yoko Ono, Mariny Abramović nebo už ve světě známé Evy Koťátkové.

Výstava Cvrlikat potrvá v Domě umění do 27. července.

Spustit audio

Související