U Blata našli neoznačené hroby. Teď zkusí zjistit totožnost pohřbených

9. září 2018 14:00

I 73 let po konci druhé světové války historici odkrývají dosud neznámé události. U Blata na Novobystřicku našli neoznačené hroby několika civilistů. Z okraje pole teď ostatky vyzvednou a uloží je na hřbitově v obci Klášter.

V hrobech leží lidé, kteří k Nové Bystřici prchali společně s postupující frontou. Němečtí vojáci skončili v nedalekém zajateckém táboře, o civilisty se nikdo nestaral. „Tito lidé údajně obcházeli místní, prosili o jídlo a následně tady začali umírat,“ popisuje situaci konce druhé světové války archeolog Jihočeské univerzity Tomáš Pancíř.

Mrtví z Blata se pohřbívali v obci Klášter. Na konci války však byla cesta přehrazená a hlídaná Sověty, takže nebylo možné nebožtíky převézt. Proto se začalo pohřbívat za křížkem u cesty.

Archeologové zatím našli šest těl. „Každý z nich má pro sebe hrobovou jámu, pravidelně do obdélníku, aby se tam vešel. Skutečně se k těm lidem snažili zachovat maximálně pietně,“ popisuje Tomáš Pancíř.

O úctě, se kterou obyvatelé Blata k pohřbívání přistupovali, svědčí i to, že do hrobu uložili také osobní věci. „Tady máme torzo pravděpodobně peněženky nebo nějakého váčku, kam si dotyčný ukládal svůj majetek. Vidíme tu korálky z růžence a prstýnek,“ ukazuje archeolog.

Málokdo ví, že v parku jsou dodnes ostatky vojáků. Teď to připomíná deska

Město České Budějovice umístilo do parku v Plavské ulici pamětní desku, která připomíná, že zde býval vojenský hřbitov

Pamětní deska z černé žuly nově v parku v Plavské ulici v Českých Budějovicích připomíná, že tu býval vojenský hřbitov. Využíval se 160 let, pochováno bylo nejméně 220 vojáků různých národností. Jejich ostatky tu leží dodnes.

Na nalezišti pracuje také student archeologie Libor. „Snažím se hrubě odkrýt obrysy dlouhých kostí, podle kterých potom budu postupovat. Kolegyně pak už má tu jemnou preparátorskou práci, která předchází vyzvednutí ostatků,“ vysvětluje.

Ostatky čeká odborné zkoumání. „Antropoložka je schopná zjistit věk a pohlaví pohřbených, pak na základě testů DNA jsme schopní zjistit, odkud tito lidé přišli. Nemusí to být nutně Němci, mohli to být lidé, kteří se sem stáhli s tou frontou třeba z Ukrajiny,“ dodává Tomáš Pancíř.

Ostatky civilistů pohřbených na konci druhé světové války na okraji pole za Blatem nechají archeologové uložit na hřbitově v Klášteře.

Spustit audio

Související