Tzv. Tolsťák v Klatovech býval vyhlášenou sportovní školou

7. březen 2024

Historie Základní školy Tolstého v Klatovech se začala psát roku 1982. Po léta platila v širém okolí za vyhlášenou sportovní školu. V průběhu 90. let 20. století se tato skutečnost lehce změnila, nicméně i v dnešní době tady žáci najdou sportovní vyžití, a to třeba na zbrusu novém víceúčelovém hřišti.

„Veřejností byl Tolsťák, jak je tahle škola nazývána, vnímán jako tzv. sportovka. Děti tady mají dle mého názoru stále dobré podmínky pro sport,“ uvedl ředitel školy Vítězslav Šklebený. „Mezi nejslavnější absolventy naší školy, co se sportu týče, patří například oštěpař Petr Frydrych,“ dodala vyučující Kateřina Nováčková.

Představy o budoucím povolání se mohou v průběhu let samozřejmě lišit, jak potvrzuje i studentka 9. třídy Kateřina Nováková: „Mám ráda matiku a peníze, proto jdu dál studovat ekonomiku a podnikání. Jako dítě jsem chtěla jednou vykonávat asi 15 povolání, chtěla jsem být návrhářka, cukrářka, chtěla jsem dělat strašně moc věcí.“ Ale mezi žáky se najdou i tací, kteří měli od dětství sen, který si po několika letech plní, jako třeba spolužačka Kateřiny Tereza Vondráčková: „Hlásila jsem se na dvě umělecké školy s talentovými zkouškami. Odmala mě velice láká umění a hudba a budu ráda, když se na jednu z těch škol dostanu.“

A jaké představy mají o svém budoucím povolání druháčci ZŠ Tolstého v Klatovech? Zatím to na žádného sportovce nevypadá. Poslechněte si jejich odpovědi sami.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio