Trenér Tomáš Martinec působí už 12 let v hokejovém klubu Hradce Králové. A-tým vede pátým rokem

28. říjen 2023 08:14

Už dvanáctou sezonu trénuje Tomáš Martinec hokejisty v královéhradeckém klubu. V roce 2012 se stal asistentem hlavního kouče u dorosteneckého týmu, se kterým později už jako hlavní trenér získal dvakrát titul republikového mistra. Postupně se vypracoval až do pozice lodivoda extraligového A-týmu, který vede pátým rokem. 

Čtěte také

Jako profesionální hráč a hradecký odchovanec prošel několika mužstvy napříč celou republikou a na všechna angažmá vzpomíná 50letý trenér velmi rád. I v rozhovoru s Tomášem Borovcem.

„První dva roky jsem hrál v Olomouci, kde byl tým našlapaných hvězd. Rok předtím vyhráli titul. Trénoval tam pan Augusta. Strašně zkušený trenér, který mně moc posunul v mé kariéře. Dal mi šanci hrát v tom týmu vedle takových bardů, jako byli Vavrečka, Fabián, Tomášek, Chalánek, Nohel, všechno zkušení a výborní hráči.“

„Pak jsem byl téměř čtyři sezóny v Pardubicích, kde se přebudovával tým. Přišel tam Miloš Říha starší a dal mi velký prostor, měl jsem velkou důvěru. A zase bych mohl zavzpomínat na spoluhráče, jako byli Milan Hejduk, Tomáš Blažek, pak tam byl Jarda Kudrna, Jirka Malinský, spousta hokejistů, od kterých jsem se toho moc naučil.

Čtěte také

„A v neposlední řadě jsem byl i v Litvínově, kde jsem měl tu čest hrát po boku Roberta Reichla, Martina Ručínského nebo Jirky Šlégra. I na tohle angažmá vzpomínám moc rád, usmívá se Tomáš Martinec.

Hokejovou kariéru jste ukončil ve 34 letech. Už jste měl v tu dobu jasno, že se budete chtít věnovat trénování a u hokeje zůstat?
„Už v průběhu aktivní kariéry jsem si dělal různé poznámky a sledoval trenéry. Měl jsem to štěstí, že jsem měl opravdu skvělé kouče. Pana Augustu, pana Říhu, Vaška Sýkoru, pana Výborného. Všechno trenéři, kterým vděčím za to, že jsem mohl hrát až do takového věku.

„Protože jsem měl celou kariéru určité zdravotní problémy, nevěděl jsem, jak dlouho budu moci hrát, tak jsem se snažil postupně vystudovat trenérskou licenci až k té nejvyšší. Zapisoval jsem si tréninky, ukládal jsem si nejrůznější postřehy trenérů a věděl jsem, že u hokeje bych hrozně rád zůstal i po aktivní kariéře. Že bych se rád vydal cestou trénování.

Čtěte také

A věděl jste, že se po té cestě budete chtít vydat zase doma, v Hradci Králové?
„Každý by chtěl samozřejmě hrát a trénovat doma, pokud by to šlo. Přál jsem si to, abych se mohl jednou vrátit do Hradce a začít tady trénovat.

Dokážete si představit, že byste Hradec Králové opustil a trénoval v jiném městě a klubu?
„Popravdě, momentálně si to představit nedovedu. Jelikož, kromě toho, že jsem trenérem u A-týmu, kde se samozřejmě může stát cokoliv, tak jsem současně i trenérem u mládeže. Tam si myslím, že máme rozdělanou práci, od které bych nerad utíkal, říká hlavní hokejový trenér týmu HC Mountfield Hradec Králové Tomáš Martinec o svém vztahu ke sportu a k mateřskému klubu.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související