Tolik popela. Román Ondřeje Štindla vyhrál Národní kolo Ceny Evropské unie za literaturu

31. březen 2023

Kryštof je stárnoucí literát a překladatel. Proti své vůli se ocitá na životní křižovatce, když se seznámí s mladou levicovou intelektuálkou a poté i s Kamilem, guruem sekty spojené s Kryštofovou zesnulou sestrou. To je v krátkosti děj posledního románu Tolik popela Ondřeje Štindla. Její autor za ni získal vítězství v Národním kole Ceny Evropské unie za literaturu. Celkového vítěze oznámí evropská porota za měsíc na Lipském knižním veletrhu.

Přebal knihy Ondřej Štindl: Tolik Popela

„Knihu jsem začal psát na podzim 2020, v době, kdy začínal druhý lockdown, a kdy ta pandemická situace najednou začala být skutečně vážnější. To se asi nějakým způsobem do textu otisklo. Je to o člověku, který pod vlivem totožné situace má najednou silnější prožitek ukončenosti života nebo možnosti toho, že život, tak jak ho on zná se dramatickým nebo zásadním způsobem změní. To ho taky vede k tomu, aby se podíval do svojí dosavadní existence a pokusil se v ní najít nějaký smysl. Pokud by ho náhodou nenašel, tak alespoň urvat trochu smyslu v tom, co je teď kolem něj,“ stručně shrnuje téma knihy Tolik popela spisovatel a scenárista Ondřej Štindl. Podle poroty Ceny Evropské unie za literaturu by mohla próza zaujmout i zahraniční čtenáře.

Jakým způsobem autor píše? Jaké pocity z ocenění má? A co chystá do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s Onřejem Štindlem.

autoři: Tomáš Klement , Monika Suchanková
Spustit audio

Související