Tisíce lidí si zazpívaly nejkrásnější vánoční koledy s Českým rozhlasem Plzeň

15. prosinec 2022 16:00, aktualizováno

Narodil se Kristus Pán a Nesem vám noviny znělo ve středu večer v 17 městech a obcích po celém Plzeňském kraji. Proběhl 25. ročník Vánočního zpívání koled s Českým rozhlasem Plzeň.

Skóre půlkulatého 25. ročníku akce je více než sedm tisíc registrovaných zpěváků. V jeden okamžik si ve středu večer díky radiomostu společně zapívali lidé třeba v Domažlicích, Přešticích, Klatovech, Kladrubech nebo Kasejovicích. A samozřejmě na plzeňském náměstí Republiky, odkud Český rozhlas Plzeň tuto tradiční událost vysílal.

Na náměstí Republiky se kromě profesionálního sboru sešli také moderátoři, redaktoři a další kolegové z plzeňského rozhlasu. „Každý rok má tento večer svoje kouzlo. Mám rád tu lidskou pospolitost a hřeje mě pocit, v kolika obcích v celém kraji nás v tuhle chvíli poslouchají,“ prozradil Stanislav Jurík, který akci už šestnáctým rokem moderuje.

Duchovním otcem celého společného zpívání je Zdeněk Zajíček. Ten se jednoho prosincového večera před pětadvaceti lety sešel na prázdném plzeňském náměstí s kamarádkou a napadlo ho zazpívat si společně koledy u stromečku. Tím začala tradice, která byla později navázána na Český rozhlas Plzeň a trvá dodnes. „Když spatřím na tvářích lidí úsměv, cítím tu všudypřítomnou pohodu a hlavně vidím, že ať je doba, jaká chce, vždycky se nakonec dokážeme spojit v jeden hlas, abychom si zazpívali. To mi dělá radost. Za ty roky už náš sbor čítá dohromady přes 200 tisíc lidí. A já doufám, že v budoucnu přibyde ještě spousta dalších,“ řekl Zdeněk Zajíček.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň