Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Muzejní noc v Litomyšli, Den architektury v Hlinsku, aviatická pouť v Pardubicích

25. květen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Běžte se v rámci akce Muzejní noc zdarma podívat do institucí po celém kraji, oslavte Den starokladrubského koně v národním hřebčíně nebo zajděte na Dvořákův festival do Podlažic.

Po celém kraji se můžete zapojit do akce Muzejní noc. Třeba na choceňském zámku ve čtvrtek od 16 do 20 hodin uvidíte ukázky řemesel a dovedností našich předků. V pátek pak můžete od 18 hodin navštívit Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě nebo kterékoliv z chrudimských muzeí.

V Litomyšli můžete v pátek od 17 do 22 hodin zdarma navštívit regionální muzeum, kde začne nová výstava Kdo si hraje, nezlobí. Otevřený bude také rodný byt Bedřicha Smetany, Antik Hotel Sofia s výstavou soch a obrazů, Portmoneum, chrám Nalezení svatého Kříže a Fakulta restaurování Univerzity Pardubice.

Koně, kočáry i Karel VI.

Den starokladrubského koně bude v sobotu v Kladrubech nad Labem. Od 10 hodin tak v národním hřebčíně uvidíte volné stádo klisen s hříbaty, velkou čtverylku kočárů a další představení. V 11:30 pak přijede císař Karel VI. a hlavní program začne ve 13 hodin. Na závěr se můžete těšit na koncert v kostele svatého Václava a Leopolda.

Cesta na Křížovou horu

V Červené Vodě otevírají novou křížovou cestu. Začíná u kostela v obecní části Šanov a pokračuje na rozhlednu na Křížové hoře. Návštěvníci na stezce potkají 14 kapliček s ručně vyřezávanými dřevěnými sochami. Slavnostní otevření je naplánované na sobotu od 14 hodin. V 16 hodin pak bude mše svatá na Křížové hoře.

Obec Červená Voda u Králík je největší obcí Pardubického kraje

Hudební poklady broumovského kláštera

V sobotu můžete zajít na Dvořákův festival. Koncert začne v 18 hodin v kostele svaté Markéty v Podlažicích. Skladby od Antonína Dvořáka, Luboše Sluky a z archivu broumovského kláštera tam představí komorní soubor Musica Braunensis.

Vyrobte si povříslo

Den architektury je naplánovaný na sobotu v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Od 10 do 13:30 se návštěvníci můžou zúčastnit komentovaných prohlídek zaměřených na tradiční lidovou architekturu. Nebudou chybět ani ukázky vybraných stavebních technik, jako je výroba povřísla, nepálených cihel a šindele.

Aviatická pouť v Pardubicích

V sobotu a neděli bude v Pardubicích aviatická pouť. Od 8 do 20 hodin uvidíte na místním letišti unikátní letouny, válečné scény i vzdušnou akrobacii mistrů světa. Kromě toho se můžete těšit na air food festival, autogramiádu pilotů a další atrakce pro děti. Program je pro oba dny stejný.

Spustit audio

Související