Telecí ragů s bílou omáčkou ze Železné Rudy ze začátku 20. století
Václav Malovický – vlastivědný gastronomický etnograf, spisovatel
Suroviny:
800 g telecí plece
5 polévkových lžic másla
60 g hladké mouky
125 ml smetany
1 dcl dobrého bílého vína
80 – 100 g kaparů
bílý pepř
cukr a sůl
Příprava:
Telecí plec povaříme v osolené vodě zhruba hodinu. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na větší kostky. Vývar necháme ještě vařit a zredukujeme (aby byl co nejsilnější). Ve velkém hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a připravíme si klasickou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 3/4l vývaru z masa a necháme ještě přejít varem.
Pak přidáme nakrájené maso, smetanu, víno, kapari a přivedeme k varu. Pozor! Už nevaříme. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Necháme 10 minut proležet.
Podáváme s houskovým, karlovarským nebo litickým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.