Takt je rozum srdce

18. listopad 2008
Publicistika

Jindra Klímová se opět snaží přesvědčit posluchače o tom, že stará moudra a přísloví mají stále platnost. Tentokrát vybrala rčení Takt je rozum srdce.

Milí Francouzi, až nám budete předávat na další půlrok to předsednictví v Evropské unii, přibalte nám něco vašich moudrých přísloví, která my nemáme a tudíž neznáme. Nám se nějak nevrylo pod kůži co přikazuje francouzská galantnost, tedy že "takt je rozum srdce" a že se třeba člověk, byť s postavením nejvyšším, nemůže valit světem jako buldozer, jen aby byl středem pozornosti. Vám také předkové často kladli na srdce, že "každý kopec má své údolí". A tak máte možná v genech o to větší schopnost vědět co dělat tam nahoře a jak se chovat dole. Ale i někteří z nás se snaží! Původně to vypadalo, že chceme naše předsednictví Evropě pořádně "osladit". Já vím, pro cizince je to těžko pochopitelné, ale v češtině to znamená totéž jako osolit. Třeba jste tu naši slovní hříčku, ani televizní klip o hře s kostkou cukru nepochopili. Tak si to raději budeme pouštět jen pro sebe, abychom cítili jak nám rostou ramena. Ale pro Evropu už je to napraveno. Máme za 300.000 Kč jiné logo, které v uplynulém týdnu hrdě představil premiér Topolánek. Výtvarník Tomáš Pakosta sestavil řadu výrazně barevných symbolických písmen a číslic. Barvy nic nezkazí. V přírodě si každá našla své místo a nijak se nehádají. Nu a my, Češi, je tedy střídáme v ladu a skladu a ukazujeme světu, jak jsme hraví a plní nápadů. Tak se aspoň něco hnulo kupředu.

Jinak je náš domácí pohyb v evropských záležitostech jaksi podzimně utlumen. Ústavní soud, který měl posoudit, zda je Lisabonská smlouva, kterou Evropská unie potřebuje k dalšímu fungování, v souladu s naší Ústavou, musel jednání o tom na žádost prezidenta odložit až na konec listopadu. Přitom by bylo tak třeba, abychom tuhle smlouvu měli v parlamentu odsouhlasenou i my, když budeme za krátký čas přesvědčovat na příklad Iry, aby se celou věcí znovu zaobírali. U nás to pitvání smlouvy bylo odloženo právě proto, že prezident Václav Klaus odjel na návštěvu do Irska. Tam se zúčastnil recepce s irskou prezidentkou, setkal se se starostkou Dublinu, prohlédl si pár památek a pohovořil s několika politiky. Zvláštní čas ale věnoval strůjci irského "ne" Lisabonské smlouvě Declanu Ganleyovi. S tím si opravdu notoval. Společně také uspořádali tiskovou konferenci, na které český prezident prohlásil, že "irští občané rozhodovali jako jediní v referendu demokraticky svým ne". V Irsku se také prohlásil za "disidenta Evropské unie". Euroskeptik Klaus byl velké sousto pro irský tisk. Jo, to je zajímavé: Irové mají přísloví: "Každý má nějakou možnost, hluchý ať střílí z kanónu." A nebo také "každý invalida je doktor". Irish Independent věnoval téhle návštěvě celou stránku. Evropské listy to rovněž nenechaly bez povšimnutí. Nu, není to příjemné, když si novináři z půlky Evropy dělají z naší hlavy státu legraci. Irský ministr zahraničí prohlásil Klausovy názory nejen na evropskou politiku, ale i na oteplování za "absurdní, povrchní a falešné." To slovo "falešné" přece prezident rád sám používá. Jenže tentokrát by "falešný" Topolánek i jeho ministři Vondra a Schwarzenberg měli rádi Lisabonskou smlouvu v kapse, aby byli bráni na řídícím postu EU vážně. Prezident sklízí výtky své ODS, domácí opozice, ale i zelených a lidovců. Jen jeho nový mluvčí Radim Ochvat si přichvát´. "Prezident chce být na jednání Ústavního soudu, aby tlumočil své racionální výtky a obavy z příjetí Lisabonské smlouvy, která zmenšuje podstatu České republiky, potlačuje národní hodnoty, zvyšuje vliv Bruselu a dělá z Čechů uměle Evropany." řekl. Tak. Jako bychom Evropany nebyli. A teď jim máme navíc půl roku předsedat. Také proto, že před pár lety Václav Klaus podepsal náš vstup do Evropské unie. Jak to řekl slovenský básník Janovic: Keď si opitý mocou, neriaď!

zahájení kampaně Evropě to osladíme
autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.