Sympatické souvislosti

18. únor 2010
Publicistika

Letošní mrazivá zima, která v našich zeměpisných šířkách nešetří sněhovou nadílkou, přináší mnoha lidem spíše vrásky na čele než nadšení ze sportovních radovánek. Na starosti spojené s tímto ročním obdobím dávají ale v těchto dnech zapomenout úspěchy českých reprezentantů na hrách zimní olympiády v kanadském Vancouveru. Pokračuje Lubomír Stejskal:

Kromě desítek disciplín, které postupně zaplňují programové schéma olympijských přenosů, existuje také několik oficiálně nevyhlášených soupeření. Jsou produktem lidové tvořivosti, často doplněné sázkařskou vášní těch, kdo sledují sportovní zápolení z druhého konce světa v teple místní restaurace. Jedna z takovýchto nevypsaných soutěží, v níž vedle samotného skóre jde o národní prestiž, je skryta v otázce, kdo bude úspěšnější ve vancouverském hokejovém turnaji - zda Češi nebo Slováci.

Podobně stoupenci zdravé rivality mezi dvěma sousedními národy s napětím očekávali, která z obou zemí získá dřív medaili z nejvíce ceněného kovu. V osobě biatlonistky Anastasie Kuzminové měli více štěstí fanoušci na Slovensku. A proč to nepřiznat: možná jim jejich prvenství mnozí z nás tiše záviděli. Zásluhou fenomenálního výkonu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové však čekání na zlatou medailovou radost netrvalo na české straně dlouho. Pak vstoupil na scénu Lukáš Bauer. Olympiáda získala svoji krušnohorskou dimenzi a fanoušci především na západě Čech obdrželi zvláštní bonus radosti navíc. Nemá smysl zastírat, že jak do Martiny Sáblíkové, tak Lukáše Bauera byly vkládány velké medailové naděje. Jenomže sport je jenom sport a štěstí, které je pro dobrý výsledek nezbytné, dokáže být někdy hodně vrtkavé. Také proto je Bauerův bronzový úspěch v běhu na 15 kilometrů volnou technikou tak hodnotný. Být třetí v konkurenci 95 olympioniků z padesáti zemí - to samo o sobě zaručuje nesmazatelný zápis na stránkách sportovní historie.

Martina Sáblíková

A co víc: odlesk Lukášovy slávy padne také na jeho bydliště a pozvedne prestiž Božího Daru. I takovéto sympatické souvislosti musíme zakalkulovat do celkové bilance olympijské mise slavného krušnohorského lyžaře. Totéž platí o zlaté Martině. Kromě toho se opět ukázalo, že na stupně vítězů může vést cesta také ze skromných poměrů, takříkajíc podmínkám, které mají daleko do ideálního stavu, navzdory. Martina Sáblíková je toho zářným příkladem - a o tuto přidanou hodnotu je její zlatá medaile cennější.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.