Sucho zemědělce potrápilo, i tak bude na dožínkách co slavit

15. září 2015

Hosty úterního Dobrého rána Českého rozhlasu Pardubice byli krajský radní pro zemědělství Václav Kroutil a předseda regionální agrární komory Leoš Říha, kteří přišli pozvat posluchače na víkendové Krajské dožínky 2015 v Pardubicích.

Povídání začalo pohledem do historie dožínek: „Je potřeba si uvědomit, že to není záležitost jenom našich dědů a pradědů, ale je to tisíciletá záležitost, která se týká mnoha lidí a nejenom zemědělců. Potraviny a krajina to je záležitost všech,“ říká Leoš Říha.

Pardubické dožínky, jak je známe dnes, mají historii mnohem kratší: „Nastala před pěti lety, kdy zámek začala kolegyně Pernicová využívat pro oslavu dožínek a samozřejmě také k propagaci technického školství včetně toho zemědělského. A k tomu patří i venkovská řemesla. Já jsem tomu rád, že už po dva roky můžeme představovat i moderní současnost zemědělství, a proto k zámku přibylo i Pernštýnské náměstí,“ dodává Václav Kroutil.

„Co se týče letošní sklizně, tak z hlediska kombajnové sklizně hrdi být můžeme,“ hodnotí letošní úrodu Leoš Říha a dodává: „Sucho velmi výrazně postihlo sklizeň pícnin. To nám trošičku tu radost kalí.“

Sucho oslavy nepokazí

I tak bude podle Leoše Říhy co slavit: „Je důležité, aby si každá země udržovala svoje potraviny, svoji půdu, svoje zemědělství, protože pak si udržuje svobodu svých obyvatel. A to je potřeba jednak oslavit a jednak připomenout.“

I když dožínky jsou původně slavností náboženského charakteru s dlouhou historií a mohlo by se tak zdát, že nemají mladé lidi čím oslovit, není to pravda: „Tato akce právě má nalákat mladou generaci a ukázat jak vypadala historie a jak vypadá moderní současnost, a proto také představujeme vedle skutečného zemědělství také i zemědělské školství,“ vysvětluje Václav Kroutil.

Radek Patrňák na koncertě oslavil 'nedožité padesátiny'

A bohatý program bude opravdu pro všechny generace. Nabídne tradice i současnou techniku: „Bude tam supermoderní kombajn, traktor, aktivity spojené s domácím zvířectvem, koně, králičí hop a tyto aktivity,“ říká Leoš Říha a Václav Kroutil doplňuje: „Ve 14:30 bude předání certifikátu Mls Pardubického kraje, což je soutěž potravinářských výrobků, která má velký úspěch u spotřebitelů.“

Připraven je podle Říhy také kulturní program: „Co se týče kulturního programu, tak vystoupí jak ZUŠ, tak skupina Dolňáci, což je zajímavá cimbálovka, která dokáže zahrát vše od cimbálové klasiky až třeba po Metallicu. Vystoupí také Karel Gott, sice jenom imitace, ale velice dobrá imitace. A jako hudební bonbonek na závěr vystoupí skupina Buty.“

Pořadatelé se snaží každý rok dožínky posunout dál a přijít vždy s něčím novým: „My jsme v letošním roce do tohoto programu zahrnuli potravináře. A propojení dobrých potravinářských výrobků s těmi trhy, které tam budou zastoupeny desítkami stánků, budou zajímavé pro celé Pardubice a okolí,“ říká Václav Kroutil.

Program určený pro všechny věkové kategorie a všechny smysly bude zahájen v neděli ve 14 hodin na Pernštýnském náměstí, ale zájemci můžou přijít už v dopoledních hodinách. Například hudební část začne už v 11 dopoledne.

autor: HRU
Spustit audio