Studenti tří škol na Komenského náměstí v Děčíně uspořádali třetí ročník happeningu Otočíme Komenského

16. květen 2024 08:44

Na děčínském náměstí Komenského připravili na středeční odpoledne studenti kulturní program. Už třetí rok po sobě usilují veřejnou akcí s názvem Otočíme Komenského o změnu prostranství mezi třemi školami. Pro letošní ročník studenti vytvořili 3D model a pomohli s daty pro dopravní analýzu.

„Setkáváme se s obrovskými byrokratickými překážkami. Postupně se proto uchylujeme k takovému kulturnímu happeningu – snažíme se tu myšlenku, tu vizi už třetí rok nabídnout politické reprezentaci města,“ shrnul své pocity vedoucí projektu z učitelského sboru Martin Nosek.

„Není to o těch prostředcích a významných stavebních úpravách, ale je to o tom, jak to ti studenti uchopí – a to je na tom to nejlepší. Zjišťují, jak je ten proces dlouhý a s kým mají spolupracovat. A pokračují i v těch happeninzích,“ vyzdvihnul trvalou aktivitu studentů Martin Pošta námětek primátora Děčína pro školství z uskupení Volba pro Děčín.

Studenty překvapila míra byrokracie

„Všechno jde hodně pomalu. Úplně to není tak rychlé, jak jsme si představovali. Je tady hodně studentů, kteří dojíždějí autem a nemají kde zaparkovat. Celkově je t oprava problém,“ přibližuje své zkušenosti organizátorka projektu z řad studentů Eliška Šolcová.

Studenti tří škol na Komenského náměstí v Děčíně uspořádali třetí ročník happeningu Otočíme Komenského

„Každý den ráno probíhá nějakým způsobem závoz těch dětí. Každý se snaží ulovit prostor pro 30vteřinové vystoupení dětí, což jde velmi špatně,“ potvrzuje dopravní potíže kolem náměstí Ondřej Smíšek, náměstek primátora Děčína pro rozvoj města z uskupení Náš Děčín.

„Pokud ten problém neodstraníme ještě před revitalizací, takže to tam bude vznikat dál a dál – takže sice budeme mít hezký prostor, ale dopravně nebezpečný,“ vysvětluje důležitost změn dopravních proudů v místě ještě před úpravami prostranství odborník fakulty dopravy ČVUT v Děčíně Jiří Zeisek.

Částečně by mohlo pomoct vybudování sedmi parkovacích míst typu kiss and ride v Maroldově ulici, kde by rodiče mohli bezpečně zastavit pro naložení nebo vyložení dětí a plynule odjet.

Spustit audio

Související